5 жизненоважни неща, които изчерпваме

какао

Като стане въпрос за изчерпване на ресурсите, повечето хора се сещат за петрола. Но единствената причина петролът да е най-известният от изчерпаемите ресурси, е, че усещаме покачването в цените, понеже трябва редовно да зареждаме колите си с бензин.

Други ресурси, които са важни за нормалния ни живот също се изчерпват бързо, но много по-тихо. Много скоро може да пуснете телевизора си и да чуете за войни, които се водят за нещо нелепо като…

5. Хелий

Светът изчерпва хелия? Голяма работа! В най-лошия случай бъдещите деца няма да изпитат радостта от това да похарчат 10лв за балон, след което да го видят да отлита към космоса.

В действителност обаче, ако сте използвали някаква технология, по-сложна от остър камък вързан за пръчка, тя вероятно е направена с помощта на хелий. Хелият имат най-ниската точка на кипене от всички материали на Земята. Всяка високотехнологична индустрия в света използва хелий – от охлаждането на магнити в ЯМР до произвеждането на фиброоптики за LCD екрани.

Мислете за хелия като за Батман – известен е със забавната си страна, която ви кара да говорите сякаш са ви ритнали между краката, но всъщност тайно е корав супергерой, който поддържа света едно цяло. И също като с Батман, правителството не го разбира напълно.

Все пак, ако това чудо се изчерпва, цените трябва да скочат, нали така? Освен това не би трябвало да го вкарваме в балони!

Но според носителя на Нобелова награда Робърт Ричардсън, проблемът е, че правителствата раздават хелий като топъл хляб: колкото могат повече, колкото се може по-евтино. През 1996г Конгресът на САЩ приема закон, който задължава правителството да продаде запасите на страната до 2015г. Това е понижило цената на газа много под това, което би трябвало да бъде, имайки предвид колко малко хелий е останал на планетата (Ричардсън твърди, че един балон с хелий би струвал $100, ако цената се определяше от пазара).

САЩ управлява 80% от запасите на хелий, така че Ричардсън казва, че тази разпродажба означава след 25 години газът да се изчерпа. За щастие обаче има резервен план: Ако хелият се изчерпа от природните залежи, винаги можем да го извлечем от атмосферата. Това ще ни струва само 10 000 повече от сега.

4. Шоколад

Без да сме проверили статистиката, сигурни сме на 100%, че половината от продуктите в магазина съдържат шоколад. С толкова голямо търсене на продукта, сигурно има някаква сложна система, която да се уверява, че шоколадът никога няма да свърши. Защото, ако например цялата шоколадена индустрия се базира изцяло на къртския труд в страните от Третия свят и робските заплати, това би било причина за световна паника.

Всъщност по-голямата част от какаото идва от Западна Африка, където в плантациите работят принудително деца, но има и нещо като „щастливи“ какаови зърна, които са произведени „Без робски труд“ със сертификати и т.н. Проблемът е решен, нали? Не. Истината е, че култивирането на какаови зърна просто не си струва за средностатистическия африкански фермер.

Не само, че грижата за какаовите дървета изисква изключително много време (и са нужни 5 години за отглеждането на нова реколта), но и всичко трябва да се прави на ръка под непоносимото слънце. В края на деня фермерът може да очаква печалба от около 80 цента. Онова приятно чувство, че неговия продукт допринася за наднорменото тегло на хората от развитите страни вече не е достатъчно. Така след по-малко от 20 години шоколадът може да се превърне в скъп лукс, също като черния хайвер. Кога за последно сте яли черен хайвер?

Какао може да се произвежда и на други места, но само в рамките на 10 градуса от екватора – зона, която може да разпознаете като сбор от политически най-нестабилните региони на планетата. Това би обяснило защо цените на шоколада са се удвоили през последните години и ще продължават да се качват.

3. Медицински изотопи

Медицинските изотопи са вещества, които излъчват за кратко радиация, след което се разпадат и стават безполезни. Използват се при медицинските скенери и всеки ден стотици хиляди души преминават през процедури, в които се използват изотопи за откриване на рак или нарушения в бъбреците и мозъка. Ако тези радиоактивни неща започнат да се изчерпват – например сега – това би означавало, че в бъдеще ще плащаме повече за здравето си.

Около 80% от процедурите с медицински изотопи използват така наречения технеций-99м. Този изотоп има живот около 12 часа, което означава, че не може да се складира и трябва постоянно да се произвежда. В Северна Америка например само една компания е произвеждала технеций-99м. Но понеже тя не работи от 2009г, вече четири години има недостиг на медицински изотопи.

Morkadis

Компанията Chalk River Laboratories всъщност е произвеждала 1/3 от всички медицински изотопи в света, така че останалите компании просто не могат да се справят с търсенето. САЩ и Канада бързат да построят нови ядрени реактори, които са нужни за безопасното производство на технеций-99м, но до тогава ще мине доста време.

Междувременно поради недостига, вашият лекар може да използва радиоактивни изотопи, които учените наричат „не толкова идеални“. Това може да означава че не са толкова ефективни, че са по-радиоактивни и нестабилни.

2. Текила

Мексиканската пиячка от кактус има проблеми от няколко години, като голямото търсене и слабите реколти сериозно застрашават запасите. Но пък може би някои ще видят нещо хубаво и положително в изчезването на една алкохолна напитка.

През 2006г администрацията на Буш в САЩ внася нови изисквания бензинът да се заменя с биогорива, направени от царевичен етанол, като идеята е Америка да е по-малко зависима от чуждия петрол.  Един от страничните ефекти на тези регулации са били, че цените на етанола са скочили до небето, а това е принудило фермерите в Мексико да изоставят старите си посеви и да започнат да изнасят царевица за САЩ.

За нещастие по този начин заминали и кактусите, от които се прави текилата – фермерите ги подпалили, защото в Мексико действат така.

Но какво толкова, винаги можем да засадим още кактуси, нали? Работата е там, че синьото агаве е нещо като китайската панда в света на растенията – то е много особено в начина си на размножаване. Уязвимо е към болести и расте само при определени климатични условия – на много голяма височина и за предпочитане в червена вулканична почва. Това в общи линии го ограничава до мексиканския щат Халиско и околните райони. Това са единствените места в целия свят, където мексиканския закон позволява производството на „текила“ – име, за което Мексико държи изключителни права.

През 2007г мексиканските фермери са засадили 35% по-малко агаве от предишната година, което довело до значителен спад в производството на текила.

Ето я и най-хубавата част: текилата се прави като се извлича фруктозата от сърцевината на растението, когато то стане на 12 години. Така, ако утре засадите отново синьо агаве, от него ще получите малко текила през 2025г, ако растенията не измрат. С други думи, по-добре заменете текилата с нещо по-обикновено.

1. Фосфор

Може да не знаете какво е фосфора и за какво се използва, но животът на всеки един човек на Земята зависи от него. От фосфора се прави тор, а без него няма никакъв начин да се произведе достатъчно храна за населението на планетата. Както може би сте предположили, бързо приближаваме дъното на фосфорния кладенец и можем да го стигнем след по-малко от 30 години.

Учени от Австралия, Европа и САЩ са съгласни, че фокусирането на света върху производството на биогорива може буквално да изчерпа всичкия фосфор от Земята. А когато учени от три континента са единодушни, сигурно са прави. Ситуацията става толкова критична, че в Швеция вече правят тоалетни, които извличат ценния фосфор от урината.

Китай вече складира всички си наличен фосфор, което изобщо не е помогнало на световния пазар. От 2007 до 2008г цената на фосфора се е покачила със 700%, а търсенето може да продължи да се покачва с 2.3% на година, имайки предвид, че повечето нации не мислят да умират от глад в близкото бъдеще. Останалият фосфор в света се намира предимно в Русия и Африка, което означава, че техните запаси един ден биха могли да им дадат ключовете за планетата.

Единствената алтернатива е да се извлича фосфор от морското дъно, но това би било непосилно скъпо.

инфо: iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.