5 упражнения за творческо мислене

писанеЕдна искра, промъкнала се в мрака, може да разпали силен огън. Цялата трудност е в това как да хванем, задържим и засилим пламъка на тази искра на вдъхновението. Някои по рождение притежават тази способност, но на повечето хора се налага да учат внимателно това изкуство.

Предлагаме ви пет упражнения за развиване на креативността, с която сме убедени, че сте дарени.

Две случайности

Вземете тълковен речник и изберете две случайни думи. Просто посочете с пръст в отворените наслуки страници. Съпоставете двете понятия, опитайте се да откриете нещо общо между тях. Измислете увлекателна история, в която тази връзка да се усеща. Това упражнение отлично тренира мозъка.


Лудият генетик

Вземете чист лист хартия и флумастер. Най-добре ще е, ако не можете да рисувате, защото красотата и резултатът не са от значение в това упражнение. Най-важен е самият процес. Сега нарисувайте нещо, което съчетава в себе си колкото се може повече признаци на всички животни, за които можете да се сетите. Например лисица с рибя опашка или дълговрат заек с копита. Целта на упражнението е да убиете всички зачатъци на логиката и здравия разум и да акцентирате върху творческия си потенциал.

Безумният архитект

От животните минаваме на архитектурата. Хайде, като малките деца, да нарисуваме една къща. Преди това обаче си намислете 10 произволни думи. Представете си, че сте архитект и са ви поръчали проект за сграда. Поръчителят обаче ви е поставил 10 задължителни условия. Това са избраните от вас думи. Може да включите буквално всичко – например „портокал” – и покривът на вашата къща може да стане оранжев. Или „чиния” – и прозорците ще придобият овална форма. Докато рисувате, си представяйте как би изглеждала сградата в реалността.

10+10

Изберете си някоя дума, но непременно съществително. Сега напишете 5 прилагателни, които според вас й подхождат най-много. Например, ако думата е „чорапи”, прилагателните може да бъдат „черни, топли, вълнени, зимни, чисти”. Готови ли сте? Сега опитайте да напишете още 5 прилагателни, които изобщо не подхождат на думата. Ето тук вече става трудно. Сами ще видите през колко сфери на възприятия ще трябва да преминете мислено, за да намерите нужните слова.

Име

Всеки път, когато някакъв предмет ви заинтригува, се опитайте да му измисляте име. То може да е кратко и запомнящо се или дълго и сложно. Целта на упражнението е името непременно да ви харесва.

Повтаряйте тези упражнения всеки ден и ще видите как скоро творческият ви потенциал ще се разгърне до нови висоти!

Вижте още: 

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ТРИКОВЕ ЗА КОНЦЕНТРАЦИЯ

инфо: http://www.manager.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.