60г. по-късно ядрените бомби на САЩ все още замърсяват Тихия океан

По-малко от година след нападенията над Хирошима и Нагасаки и края на Втората световна война САЩ започва нова програма по ядрени опити на Маршаловите острови.

В периода между 1946 и 1958г. американците тестват общо 67 атомни оръжия на архипелага, който тогава е все още под тяхно влияние.

60г. по-късно едно независимо изследване ни припомня, че следите от тези ядрени опити съвсем не са заличени.

Океанското дъно, почвата, както и атоли като Бикини и Енеуетак излъчват радиация, чиито нива са много по-високи от позволените. В отделни райони радиоактивността е по-висока от тази във Фукушима и Чернобил.

„До този момент не е имало подобно независимо изследване, което да измери нивата на радиоактивно замърсяване и неговите последици”, споделя Моника Роуко, бивш заместник-директор на центъра за ядрени изследвания към университета в Колумбия, САЩ.

„Местните жители на островите нямаха доверие в досегашните проучвания, провеждани предимно от правителствени учени и военни”, споделя Роуко.

Учените от Проекта К=1, анализирал радиоактивността от 2015 до 2018г., от който е част и Руоко, имали възможността да следят нивата на гама лъчението, както и на отделни радиоактивни елементи като плутоний-238, америций-241, цезий-137.

Данните за анализите са взимани от почвите, от океанското дъно, както и от различни растения, събрани от островите и атолите, подлагани на ядрени учения и понесли пораженията от радиоактивните дъждове.

Основните цели за ядрените опити на САЩ през периода 1946-1958г. са били два атола, разположени в северната част на архипелага – Бикини и Енеуетак.

Въпреки че 67-те бомби, които американците изпитват на Маршаловите острови, възлизат на едва 6% от всичките ядрени опити на САЩ, те са били едни от най-мощните, отделяйки общо 108,5 мегатона енергия, еквивалентна на тази, която се отделя от 1 млн. тона тротил (познат още като тринитротолуен и ТНТ).

Авторите на новото проучване насочват вниманието си и към острови, на които не е имало ядрени опити, но въпреки това те са били залети от радиоактивните дъждове.

Някои от тях – Ронгелап и Утирик, се намират на цели 600км от местата, на които САЩ са правили ядрените си опити.

По отношение на измереното гама лъчение, най-високи нива са измерени на островите Бикини и Наен. И в двата случая на места измерванията надвишават 5 милисиверта (мерна единица, която показва количеството, поета радиация от живата материя).

За сравнение, количеството радиация, което натурално един човек поема на година е около 2,4 милисиверта.

Учените откриват най-тревожните данни в почвата.

Освен плутоний-238 те откриват още четири радиоактивни изотопа и то в нива, които надвишават десетки пъти очертаните като допустими.

Макар и случаите с рязко високи нива на определени радиоактивни вещества да са строго локални, те все пак превишават тези, измерени в регионите край Чернобил десет години след голямата авария.

През 2018г. експертите от К=1 събират няколко стотици килограма кокос и панданус, едни от най-консумираните продукти на островите, за да измерят нивата на радиация в тях.

В тях откриват наличието на радиоактивния цезий-137.

„Това вещество е много лесно разтворимо, пропива бързо в почвата и оттам се настанява в корените на растенията”, обяснява Роуко.

След ядрения инцидент във Фукушима японските власти определят максимално позволено количество на цезий-137, което да се съдържа в продаваните плодове на пазара, от 600 Bq/kg (Bq – бекерел, единица за измерване на радиоактивност).

В някои от кокосите и пандануса измерените нива на цезий-137 са над 3700 Bq/kg.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Що е то водородна бомба

Тайни документи разкриват, че СССР планирали да взривят атомна бомба на Луната

6 август 1945 г.: Атомният ад над Хирошима, който убива стотици хиляди души с 1 US бомба

Бомбардировките над София /1943-1944г./ и кой спаси столицата ни?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.