7 причини защо е трудно да изтриете профила си от Фейсбук

Десетилетия от изследвания показаха, че нашите отношения със социалните медии почиват на симбиоза. Хората ги харесват основно заради ползите от тяхната употреба: бягство от физическата реалност, релаксация и комуникация и компания. Колкото повече ги използват, толкова повече ползи изпитват. Но в случая с онлайн медиите, именно потребителите осигуряват данните на медиите, които им позволяват да доставят тези ползи. Мрежите извличат моделите и ценностните системи на потребителите си така, че да напаснат техния социален опит в мрежата по оптимален начин и да задоволят техните психологически нужди. Социалните мрежи използват психологическите нужди и тенденции на хората и точно за това е толкова трудно да се откажем от тях.

Ето и 7-тте конкретни типа причини за това:

Поддържане на приятелствата

Колкото повече натискате различните бутони в мрежата, толкова по-здрави са вашите социални приятелства. Мрежата позволява с относителна лекота и бързина да се поддържат много на брой приятелства и познанства.

Изграждате образа за себе си така, както искате

Колкото повече разкривате от живота си, толкова по-големи са шансовете за изграждането на успешен социален образ на вашия Аз. Вие може и да управлявате впечатленията на другите за вас, пардон, за вашето виртуално “аз”.

Наблюдавате всичко

Колкото по-активни сте в мрежата, колкова повече информация получавате за другите и за техния живот. Именно тази възможност осигурява едно от най-силните удовлетворения от използването на мрежата.

Разширявате социалния си потенциал

Може да намерите дълготърсената си работа или просто да възстановите контактите си с отдавна забравен съученик.

Увеличавате “племето си”

Вие допринасяте и ползвате силата на различни общности, които се оформят около различни идеи, събития, движения, истории и продукти, което в крайна сметка увеличава вашето чувство за принадлежност.

Изразявате себе си и получавате одобрение

Себеизразяването, което достига до много хора може да даде наистина много власт. И може да доведе до засилването на вашето чувство за себестойност, като повлияе върху вградените психологически нужди за външно наблюдение.

Алгоритми, които никога не ви подвеждат

Именно алгоритмите, които пресяват, анализират и подреждат йерархично вашите лични данни и социалната ви активност са онези, които ви подтикват да бъдете по-социални, като влияят на вашите интереси, поведения и мрежи от приятели и познати.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Компютрите ни следят? Странно е коя е най-търсената информация за всеки човек

Покажи ми снимките си, да ти кажа кой си

Най-големите лъжи във „Фейсбук“, с които избиваме комплекси

Онлайн срещите са променили структурата на обществото

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.