8 български думи, които идват от арабски

арабски

Част от най-използваните думи в българския език всъщност имат арабски произход. Прочетете повече за някои от тях:

Алкохол

Понятието „алкохол“ идва от арабското „ал-кул“ – грим за очи в прахообразна форма, направен от стрити минерали. В Европа думата е използвана за първи път от швейцарския алхимик Парацелз. Той наричал дестилационния продукт на виното „алко(х)ол вини“. През 17 век аптеките започнали да произвеждат и продават „алкохол вини“.

Кафе

Още преди векове йеменски монаси-суфисти приготовлявали напитка от кафени зърна, която наричали „кава“. Ободряващото питие обиколило Мека, Кайро и Дамаск, а през 16 век стигнало и до Константинопол. Там променили името му на „каве“. Малко по-късно напитката направила своя дебют във френската столица Париж, където бързо сe превърнала в хит.

Захар

„Захар“ идва от арабското „сукар“, което вероятно произлиза от санскритската дума „саркара“. Смята се, че европейците започват да употребяват захарта като лекарство и подсладител по време на кръстоносните походи. На немски захар е „цукер“, на италински „цукеро“, на испански „асукар“, а на френски „сюкр“. Англичаните пък казват „шугар“. В България мнозина познават и турската дума „шекер“.

Матрак

На арабски „матра“ значи „място, на което хвърляш нещо“ – например възглавница и одеяло. В Германия думата „матрац“ се използва за първи път през 1200 година в епическата поема „Песен за нибелунгите“. По онова време така наричали дюшеците, чаршафосани с луксозна, бродирана коприна. Днес германците казват „матраце“, англичаните „матрес“, италианците „матерасо“, а българите „матрак“.

Магазин

На арабски „макзан“ се нарича място, където се съхранява нещо. Думата стигнала до Европа по пътя на търговията. В Средновековието така наричали складовете, където търговците съхранявали своята стока. В българския произходът на думата „магазин“ е същият. Любопитно е, че на немски и на още няколко езика „магазин“ означава „списание“ – там, където се съхраняват информации и снимки.

Жираф

Думата „жираф“ вероятно произлиза от арабското „зарафа“. По време на триумфалното си завръщане от Египет през 46 пр.н.е. Цезар довел в Рим и един жираф. В Европа дълго смятали екзотичното животно за някакъв хибрид и го наричали „леопардова камила“.

Бакшиш

„Бакшиш“ идва от Персия и значи „дар“. Думата била широко разпространена в Османската империя. Предполага се, че именно така е навлязла в българския език. А днес масово се използва и в други европейски езици със значението „доплащане за услуга“ и дори „подкуп“.

Еликсир

Думата „еликсир“ била използвана за пръв път около 7 век след Христа в средновековния латински. Смята се, че е директна производна на арабската дума за субстанция с магически свойства „ал иксир“.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Само 7 магически думи ще променят живота ви

Знаете ли онези думи, които привличат късмета?

Знаете ли, че думите садизъм, силует, дизел и др. идват от фамилии на реални хора

Думите – убийци

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.