8-те най-скандални папи в историята

1. Папа Стефан VII

1

Ужасяващо, но реално – Стефан VII, станал папа през 896 година, решава да ексхумира тялото на предишния папа – Формоз Портуенски и да го даде на съд. Тялото на Формоз било облечено в дрехи и поставено на трон, докато Стефан VII отправял крещейки към него въпроси, които останали без отговор. Папа Формоз Портуенски бил признат за виновен през този ден, а тялото му било хвърлено в река Тибър. По-късно е открито и е погребано подобаващо. Стефан VII в крайна сметка е изпратен в затвор, а по-късно е удушен от поддръжниците на Формоз.

2. Папа Йоан XII

2

Йоан XII става папа през 955 година, когато е само на 18 години. Той много бързо превръща резиденцията си в бордей, играе си с църковните жертвоприношения и е обвинен в кастрирането на един кардинал. Ото I пише до папа Йоан XII: “Всеки ви обвинява в убийство, клетвопрестъпничество, кръвосмешение с близките ви, включително с две от сестрите ви и в това, че призовавате различни демони“. Един ден ревнив съпруг разбира, че жена му е спала с папата и пребива Йоан XII тежко. Папата умира три дни по-късно.

3. Папа Бенедикт IX

3

Бенедикт IX става папа през 1032 година, когато е на 12 години. Не се знае много за дейностите му, но той не бил особено почитан папа – историкът Фердинанд Грегоровий го нарича „дявол от ада“. Скоро политическите му опоненти се опитват да го убият, затова той бяга в Рим, където „крадял, убивал и вършел други неописуеми неща“. Той се завръща през 1045 година и отново става папа. Този път е такъв само за два месеца. Предложена му е голяма сума пари и той продава папството на своя наследник. Бенедикт IX става папа за трети път, след смъртта на папа Климент II през 1047 година. 8 месеца по-късно е изгонен от Хенри III и никога повече не се завръща.

4. Папа Бонифаций VIII

4

Бонифаций VII никак не бил почитан като папа. След като става такъв през 1294 година той издига статуи със своя лик из цял Рим и твърди, че да спиш с момченца не е по-голям проблем от това да „триеш едната си ръка в другата“.

5. Папа Сикст IV

5

Сикст IV, станал папа през 1471 година, имал незаконни деца, включително едно от сестра си. Това обаче не го спира да контролира сексуалните апетити на подчинените си. Той създава църковен данък за проститутките и давал на съд свещениците, които имали любовници.

6. Папа Александър VI

6

Александър VI става папа през 1492 година, но преди това той е просто Родриго Борджа – член на известната престъпна династия на Борджиите. Като истински неин член, той използва парите си, за да стане папа. Освен това, той има няколко любовници и поне 9 незаконни деца.

7. Папа Павел IV

7

Павел IV става папа през 1555 година. Той създава еврейско гето в Рим, в което принуждава евреите да носят отличителни жълти шапки. Някои от римските синагоги са разрушени при неговото управление. Павел IV бил толкова мразен, че след смъртта му през 1559 година хората тичали из Рим и разрушавали статуите с неговия лик.

8. Папа Урбан VIII

8

През 1633 година Галилео Галилей е осъден от Ватикана – при управлението на папа Урбан VIII. Църквата не одобрявала откритието на Галилей, че всъщност Слънцето е в центъра на вселената, а не Земята. Той бил изправен на съд и принуден да се отрече от откритията си и да потвърди, че са „прокълнати и отвратителни“. В противен случай той щял да бъде изгорен на клада. Галилео избрал да живее, но църквата не се извинила за грешката си чак до 1992 година – повече от 350 години по-късно.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец 2 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.