Открити са стари ценни монети при ремонта на Лъвов мост

мостОткрити са стари ценни монети при разкопките за ремонта на Лъвов мост. Това обяви директорът на Общински културен институт „Музей за история на София” Надежда Кирилова, цитирана от агенция „Фокус”.

За съжаление разкопките не могат да продължат,

тъй като има опасност за археолозите и тяхната работа преди продължаването на строителните дейности.

В момента намерените монети са заведени в полева инвентарна книга и ще бъдат предадени в Музея за история на София.

Кирова уточни, че за да получи разрешение за проучване нумизматичната стойност на монетите, екипът трябва да предаде направените открития в най-близкия музей.

По думите й в този случай екип на Музея за история на София прави проучването и е разкрита много малка площ. 


„Не случайно не сме извикали комисия, защото трябва да имаме някаква сигурност, какво е открито до момента. Но ръководителят на археологическия екип каза, че в момента не може да работи, докато не махнат висящия колектор отгоре. Те ходят с каски, но това не е достатъчно, ако колекторът се срути”, обясни още Кирилова.

Тя допълни, че по закон е задължена да свика отговорните органи, когато приключи проучването и има изготвен доклад. Комисията съответно ще вземе решение какво да се предприеме оттук нататък с разкритото.

„Не можем да подлагаме хората археолози и другите работници на риск”, категорична е директорът на музея.

Реконструкцията на Лъвов мост трябва да превърне историческото за столицата място в кръстовище на две нива. Ремонтът трябва да приключи в края на октомври тази година.

инфо: http://www.focus-news.net/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.