CNN: От 1600 години не се е случвала такава аномалия с течението Гълфстрийм, заплахата е огромна

Гълфстрийм (2)


От 1600 години не се е случвала такава аномалия с течението Гълфстрийм. CNN показа доклад, изготвен от експерти на Американския океанографски институт в Woods Hole и London University College, според който става ясно, че едно от най-големите топли океански течения на планетата в Северния Атлантик сега отслабва до безпрецедентно ниво през последните 1600 години.

Гълфстрийм, чиято ширина варира от 70 до 90 километра, е част от атлантическия меридиански кръгов поток, който носи топли води от Мексиканския залив по крайбрежието на САЩ до Северния Атлантик. Там то затопля атмосферата и след това се оттегля и се връща на юг от Атлантическия океан до Антарктида, където отново започва да се движи на север.

Според експертите от Американския океанографски институт в Woods Hole и London University College, които са изследвали долните седименти в Атлантическия океан, процесът на отслабване започва през 1800 година, а през последните 150 години той е загубил от 15 до 20% от силите.

Това може да доведе до значителни климатични промени в Северна Америка. По-специално броят на наводненията ще се увеличи, засушаването ще стане по-често, предупреждават експертите.

„Процесът на отслабване в Персийския залив в близко бъдеще няма да спре“, предупреди ръководителят на изследователския екип Дейвид Торнели.

Според него процесът “ще продължи и в бъдеще във връзка с продължаващото изпускане на големи количества въглероден диоксид в атмосферата“.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Оръжията за масово унищожение и промените в климата – най-големите заплахи за света

Климатичните промени ще направят Земята практически неуправляема

Метеорологичните рекорди, които ще ви изумят

4 конспиративни теории за екстремните промени в климата

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.