Facebook ще спасява самоубийците

фейсбук 1

Във Facebook скоро ще се появи нов инструмент за предотвратяване на самоубийства на потребители.

Социалната мрежа ще предлага на авторите на депресивни постове да поговорят за проблемите си с приятели или със специалисти. За нововъведението се разказва в официалния блог на Facebook.

Първият антисуициден инструмент се появи в социалната мрежа на Марк Зукърбърг още през 2011 година – тогава потребителите получиха възможност да съобщават на Facebook за това, че приятелите им постват депресивни съобщения с намеци за самоубийство.

За тази цел беше нужно да се натисне бутончето Report под такива постове. Сега разработчиците са решили съществено да усъвършенстват тази услуга.

След като отбележите поста на вашия приятел като суициден, той ще получи съобщение със следното съдържание: „Здравей, твой приятел смята, че преживяваш трудна ситуация, и ни помоли да обърнем внимание на твоя пост.“ След това на този потребител ще бъде предложено да се „свърже с приятел или служител от психологическата подкрепа“, за да получи съвет и помощ.

Както се съобщава във Facebook, новият инструмент е разработен в тясно сътрудничество с американските служби по предотвратяване на самоубийствата – като National Suicide Prevention Lifeline и Now Matters Now.

На първо време антисуицидният инструмент ще работи само за американските потребители на Facebook, но от компанията обещават скоро да разпространят действието му и в други страни.

Изданието Independent отбелязва, че Twitter също е пуснал инструмент за предотвратяване на самоубийства, но той се свежда до просто търсене в туитовете на определени думи и словосъчетания (например „самоубийство“ или „посягам на себе си“) и не е много ефективен – често става ясно, че потребителите са имали нещо друго предвид.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

ХАРЕСВАНИЯТА ВЪВ FACEBOOK ПРЕДСКАЗВАТ ХАРАКТЕРА НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.