Готически катедрали (галерия)

Cathedrale Notre-Dame – Реймс, Франция

k1Това е най-известната готическа катедрала във Франция. В нея са били коронясани почти всички френски крале.

Cattedrale di Santa Maria Assunta – Сиена, Италия

k2Външната страна на тази катедрала е облицована с бял, зелен и черен мрамор. В Сиена бялото и черното са олицетворение на конете, които са яздели основателите на града.

Cologne Cathedral – Кьолн, Германия

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТова е една от най-известните готически катедрали. Строенето e започнато през 1248 до 1437, след което било преустановено, но е продължено през 1842 г. В нея лежат мощите на Светите влъхви , които се съхраняват в саркофаг, изработен от злато, сребро и скъпоценни камъни. Cologne Cathedral е втората по височина катедрала в Германия (157 м.), след катедралата в Улм.

Notre-Dame de Paris – Париж, Франция

k4Парижката Света Богородица е построена на остров Сена през 1163-1260. Това е първата катедрала в готически стил. Коронясването на Наполеон I като император, се е състояло тук.

 

St. Vitus Kathedrale – Прага, Чехия

k5Свети Вит е най-голямата и важна църква в Чехия. Тук са погребани много от кралете на Бохемия.

Ulm Cathedral – Улм, Германия

k6С височината си от 161, 70 метра, тази катедрала е най-високата в света. Има спираловидни стълби, по които посетителите могат да се изкачат, за да достигнат върха и.

Westminister Abbey – Лондон, Англия

k7В готическата катедрана на Лондон, се провеждат коронациите на британските крале и кралици. Катедралата е построена от Едуард Изповедника. Строителството е започнало през 1045 и завършило през 1050 година. Тук са погребани Исак Нютон, Георг Хендел, Чарлз Дарвин, Хенри Пърсел, Уилям Шекспир и др.

Свети Павел от Кръста – Русе, България

k8Римокатолическата църква е единствената постройка с готическа архитектура в България. Построена е от италианския архитект Валентино, през 1890 г.

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.