Известни картини със скрити послания (част 2)

продължение от част 1

5. Пророк Закария – Микеланджело, 1512 г.

а1
Микеланджело завършва тази картина в Сикстинската капела през 1512 г. като тази религиозна творба изобразява пророк Закария, един от по-малко известните пророци от Библията. Някои историци вярват, че тази картина всъщност е свързана с тогавашния папа Юлий II, който имал обтегнати отношения с художника. На заден фон Микеланджело изобразява двама ангели, единият от които е поставил палеца си между показалеца и средния пръст – обиден знак, за който се предполага, че е насочен именно към папата.

 4. Мона Лиза – Леонардо да Винчи, 1517 г.

а2
Може би най-известното произведение на изкуството е създадено от прочутия Леонардо между 1502 и 1506 г., макар че той продължава да работи по него до 1517 г. Картината се намира в Лувъра и по цялото платно се виждат цифри и букви – от инициалите на художника в лявото око до числото 72 в арката на моста на заден фон. Някои считат, че е възможно творбата да е нарисувана още през 1490 г. или малко по-късно, тъй като на гърба на картината е изписано числото 149, а четвъртата цифра е заличена.

3. Нидерландски пословици“ – Питер Брьогел Стария, 1559 г.

а3
Питер Брьогел Стария или Питер Бьогел Селския е фламандски ренесансов живописец, известен със своите пейзажи и битови сцени. Тази творба изобразява различни нидерландски пословици и първоначално е носила няколко други имена, сред които и „Опак свят“. По последни преброявания на нея са поместени 125 пословици като вероятно има и още, които все още не са разпознати. Картината се намира в музей в Берлин.

2. Вечеря в Емаус – Караваджо, 1601 г.

а1

Творбата е шедьовър от началото на 17 век, дело на майстора Микеланджело да Караваджо. Картината има две версии – една в Пинакотека ди Брера в Милано и една в Националната галерия в Лондон. Тя показва момента, в който Исус се разкрива пред двама апостоли след своето възкресение като лондонското версия е нарисувана през 1601 г. пет години преди картината в Милано. Исус е изобразен без брада на мрачен и празен фон. На края на масата има кошница с храна, за която се счита, че изобразява света на ръба. Освен това сянката с форма, наподобяваща риба, представлява мълчаливия код на ранните християни.

1. Моцарт на 6 години – Пиетро Антонио Лоренцони, 1763 г.

а2

Предполага се, че  тази картина на малкия музикален гений съдържа няколко знака на свободните масони – една от ръцете на Моцарт е скрита, което показва принадлежността на художника към братството и дори загатва за неговото конкретно ниво в йерархията. Картината се намира в Международния музей на Моцарт в Залцбург.

инфо: http://www.obekti.bg

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.