Каква е причината за бързото развитие на човешкия интелект?

еволюцияЗа 200 000 години еволюция на Homo sapiens се е случило нещо необичайно. По непонятен начин от маймуни с каменни оръдия на труд ние сме се превърнали в невероятно блестящи умове, които оперират на сложен език и управляват планетата с помощта на селското стопанство и техниката. Как е започнал този интелектуален взрив, който антрополозите наричат „човешка революция”?

За жалост една от най-големите загадки на нашата еволюция се състои в това как е възникнала символната култура – под този общ термин се разбират и езикът, и изкуството, и личните украшения, и обредите (например погребението). Символната култура е това, което отличава хората от другите видове и освен това тя е по-стара от разумния човек, пише io9.

Каменните оръдия, използването на огъня, изкуството – всичко това се е появило в Африка доста по-рано. Например изправеният човек е мятал копие и е приготвял ярки бои хиляди години преди нас.

Следователно въпросът може да се постави по такъв начин: кога подобна символна дейност е започнала да определя човечността? Не е просто да му се отговори и да се построи окончателна хронология. И все пак има две теории. Едната твърди, че човечеството е извършило голям културен скок приблизително преди 60-80 хил. години, когато хората с пълни сили са се втурнали от Африка в Евразия. Другата гласи, че културата се е развивала постепенно, в Африка, в продължение на целия период от съществуването на разумния човек.


Терминът „човешка революция” се приписва на антрополога Пол Мелърс, който през 2007 г. е заявил, че събитието е било „епизодично ускорение на изменението” преди 60-80 хил. г., непосредствено преди горният палеолит да замени средния.

Съдейки по археологическите находки, хората по това време далеч са надминали своите предци по това, което се отнася до техническата сложност. Ние сме започнали да използваме не само камъка, но и костите, а оръдията получили тясна специализация за най-различни видове дейност.

Хората ловели риба, пренасяли цветни раковини на огромно разстояние (вероятно те високо са се ценили като накити), нагрявали оцветители за получаване на бои, обгаряли земята около стоянките, поощрявайки растежа на полезните растения, погребвали мъртвите в гробове и поставяли геометрични фигури по пещерните стени.

Има сведения, че едновременно с това хората са започнали да живеят в по-големи групи, йерархичната организация на общините се е усложнила и това вече не са били стада от скитащи ловци и събирачи. „Революционерите” са се насочили от Африка към Евразия и с времето са асимилирали и изтласкали другите популации – неандерталците, денисовците и всички останали.

Какво е станало причина за революцията? Мелърс не знае. Възможно е да е изиграла роля някоя генетична мутация, бързо разпространила се по цяла Африка. Или „икономически и демографски обстоятелства в условията на бързо изменение на климата и околната среда”. Действително това е било време на рязко застудяване, предизвикано отчасти от изригването на супервулкана Тоба на Суматра, случило се преди около 74 000 години. Не е изключено роля да са изиграли едновременно и двата фактора.

Мелърс сравнява революцията от горния палеолит с неополитическата, която преди 10-13 хил. години е довела до бързо развитие на селското стопанство и градовете. Заедно с антрополога Офер Бар-Йосеф той вижда в този паралел свидетелство, че културата се е развивала скокообразно. Епохите на акселерация се сменят с периоди на относителна стабилност и дори регрес.

Общо взето символното поведение според тях е било резултат от революционните промени. С това се обяснява и изобилието на произведения на изкуството и сложни оръдия в слоевете на горния палеолит по цял свят.

Но в последно време е нараснал броят на находките, говорещи за това, че символната култура е съществувала дълго преди хипотетичния период на акселерация. Във връзка с това антрополозите Сали Макбреърти и Елисън Брукс смятат, че не е имало никаква революция. В Африка и Близкия изток хоминидите са приготвяли бои и са погребвали мъртвите по символен начин преди повече от 180 000 години.

Елисън Джордж пише в сп. New Scientist, че генът FOXP2, свързан с човешкото общуване, се е появил преди 170 000 години. Археологът Йохан Линд смята, че „съвременният разум” може да е възникнал още преди 500 000 години – при изправения човек. Действително Homo erectus вече е използвал оръдия на труда и огън.

Макбреърти и другите смятат, че преди около 130 000 години морското ниво се е повишило и скъпоценните археологически слоеве са се оказали отмити от крайбрежието на Южна Африка. Възможно е именно с това да се обяснява сравнително малкото количество находки, отнасящи се към предшестващите времена. Ако съединим африканската история на символизма с по-късната евразийска, то ще получим според Макбреърти картина на доста постепенно развитие на културите, без каквито и да било скокове.

Мелърс основава своята концепция на евразийски находки. Но революцията не може да бъде резултат от преселението, смята Макбреърти. В основата на културата на мигрантите е това, което е било придобито от тях в родината, тоест в Африка.

Morkadis

Възможно е също Африка далеч да не е била център на развитието на културата. В испанската пещера Ел Кастильо са открити изображения, които са на около 40 000 години. Според някои оценки по това време разумният човек, идващ от изток, още не се бил добрал до тези места. Кой е бил авторът на тези забележителни животни, отпечатъци от длани и загадъчни фигури от точки? Дали неандерталците? Нима символна култура са притежавали и тези, които сме свикнали да смятаме за глупави първобитни и които нашите предци без усилия са прогонили от родните им места?

Ако се приеме хипотезата, че символизмът се е появил преди „човешката революция”, то отговорът може да се окаже утвърдителен. Хоминидите са напуснали Африка дълго преди това да направи разумният човек, и предците на неандерталците може да са отнесли символното поведение в Испания, докато Homo sapiens го е развивал в Южна Африка.

И тогава става ясно защо разумният човек е общувал с други видове, попадайки в Евразия. Възможно е успоредно с междувидовото кръстосване да е вървяла и културна интеграция – макар сапиенсите съществено да са превъзхождали своите нови съседи по много показатели, в свята символна основа културите са били сходни.

Учените, които не подкрепят нито единия, нито други лагер, клонят към междинна гледна точка. Вероятно символното поведение действително се е развивало в продължение на стотици хиляди години, но именно разумният човек е стигнал до най-сложните му форми. Приели са го други видове и са го разпространили по света още преди сапиенсите да напуснат Африка. Когато това се е случило, културният обмен с неандерталците и денисовците е довел до рязък скок в културното развитие.

Не може да се отрече, че от време на време развитието на културите наистина се ускорява и тук може да се спомене не само неолитът, но и промишлената революция. В същото време е глупаво да се отрича, че в междинните периоди не е изобретявано нищо важно. Понякога изминава доста време до появата на нещо ново и повсеместното му разпространение. Възможно е това, което на някои изглежда революция на горния палеолит, всъщност да е било период с широко внедряване на отдавна изобретени технологии.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.