Каньонът на Антилопата (галерия)

Каньонът на антилопата се намира в Аризона, САЩ в близост да град Пейдж. Разтоянието от него до Големия Каньон в Колорадо е около 240 километра. Името му идва от ивиците по стените, които напомнят за шарките на антилопата. Този каньон, за разлика от Големия Каньон, не е национален парк и може би поради тази причина е доста по-малко известен от него. Земите, върху които се намира принадлежат на индианците от племето Навахо. За да стигнете до него, трябва да си наемете водач и да платите такса, позволяваща преминаването през индианската територия.

Тук всъщност има два каньона – Горен и Долен. И двата са интересни дестинации не само за туристите, но и за фотографи от цял свят, които искат да увековечат в снимките си този нереален и магически свят.

В продължение на стотици години водата и вятъра са извайвали причудливи форми и са прокопавали тунели в червените скали. По време на големи дъждове каньоните се запълват с вода.

Най-подходящото време за посещение на каньоните е пролетта и есента. Тогава лъчите на слънцето проникват дълбоко в галериите и тунелите и ги карат да изглеждат така, сякаш горят в ярки светлини. През зимата е мрачно и поради липсата на подходяща светлина цветните тунели губят доста от чара си.

Горният Каньон ( племета Навахо са го нарекли „Място, където водата тече през скалите“ ) има две особености, благодарение на които е по-предпочитан от туристите. Едната е, че каньонът е разположен на едно ниво с околния релеф и не се налага да се изкачват или да слизат. Втората е, че лъчите падат под много по-подходящ ъгъл и се виждат по-добре тук, отколкото в Долния Kаньон.

Долният Каньон ( индианското му наименование е „Спирални скални арки“ ) се намира на 3 километра от горния. Сега в него има монтирани стълби, които го правят достъпен за туристите, но преди години разглеждането му се е осъществявало с въжета и е било доста опасно. Но дори и с тези улеснения разходката тук е доста по-екстремна от тази в Горния Каньон. Въпреки това, той е по-предпочитан за снимки от фотографите.

Красотите на Каньонът на Антилопата можете да разгледате в галерията ни.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.