Народна медицина, рецепти на баба Ванга (част 1)

При сърцебиене

Върху сърцето се слагат кърпи, натопени в студена вода и се сменят на около 10-15 минути. 1Помага и ако си натопите краката в гореща вода.

При лишеи по тялото

Един много лесен за приготвяне „бабешки“ мехлем помага при лишеи и суха кожа: вземат се 70 г пресяти сажди и 70 г растителна мазнина или масло. Прави се смес и с нея се намазват сутрин и вечер лишеите. Преди това е добре те да бъдат измити с разтвор, приготвен от 2 шепи сажди и 6 литра вода, които се варят около час.

2При упорито и продължително кихане

Болният сгъва една кърпа на четири, нагрява я добре и я слагана носа си, като я притиска с 2 ръце. Кърпата трябва да покрива устата, носа и част от челото. Под нея болният вдишва силно. Кърпата се нагрява няколко пъти и дишането през нея продължава в който кихането намалее и спре.

Припадък

Припадналия се напръсква със студена вода. Ако това не го свести се слага парче топъл хляб пред ноздрите му.

При изгаряне

Изгореното място се намазва с мехлем, приготвен по следния начин: една част бадемово масло се смесва с осем части варовита вода. С тази смес се намазва изгореното място и после се покрива с дебел пласт чист памук.
Горещата вода също е лек за изгорената кожа. Пострадалото място се потапя в съд с топла вода и се държи колкото може по-дълго.

3Махмурлук

Лимонов сок се сипва в силно кафе и бързо се изпива. Бодростта се завръща бързо.

Отравяне

Бързо с пръст се бърка дълбоко в гърлото, за да се предизвика повръщане, след това се пие прясно мляко. Ако нямате може да се изпият няколко чаши вода, в която е разтворена прах от дървени въглища.

Отравяне с гъби

Силен чай, смесен с вино. Пие се в големи количества. Добро лечебно средство е и зелевата чорба, смесена със счукано синапено зърно.

При замръзнали ръце и крака

Замръзналото място се налага с кори от  краставици. Корите се сменят често, понеже изсъхват. Замръзналото място може да се намаже и с масло или вино. Друг лесен метод: замръзналите крайници се държат около час във вода, в която е разтворена много сол. След като се извадят не се избърсват,а се оставят да изсъхнат сами.

При диария

Една лъжичка вишнев клей се смесва с една лъжичка добре пресети сажди и това се прибавя към половин чаша вода. Сместа се разбърква добре и се изпива. Това се прави 4 пъти на ден, докато диарията премине. През това време болният приема само лека храна.

Друг лек за диария:  2 глави питомен или див мак се нарязват на ситно, сваряват се в 150 мл вода и отварата се пие 15 дни. Трябва да се спазва и хранителен режим.  Диарията може да се лекува и по още един начин. Взима се върбово или липово дърво и се изгаря да стане на въглени, които се стриват на прах. Една кафена лъжичка от този прах се разтваря в мляко и се пие 3 пъти дневно. И в този случай лечението продължава 10-15 дни.

Ухапване от бясно животно

Болният пие орехово масло и раната му се превързва с кърпа, напоена с него, като преди това се измива със солена вода.

4Ухапване от змия

Изтискват се листа от ясеново дърво и ухапания пие сока им. А самите листа се попарват и се слагат върху ухапаното място. Сокът за пиене трябва да бъде поне 180 мл и да се приеме няколко пъти през деня.

Холера

Белтъкът на едно кокоше яйце се слага в чаша, в която се налива малко вода. Сместа се разбива до получаване на пяна. Тази пяна се изпива от болния сутрин, преди хранене.

Краста

Две части сажди се смесват с една част растително масло. С получения мехлем всяка вечер се маже болното място, а сутрин се измива с катранен сапун.

Заушка

Тази болест се появява най-често при децата и войниците. Отичат жлезите зад ушите. Един път на ден отеклото мято се намазва с йод. Болният взема слабително и малки дози хинин.

Жълтеница

Ако жълтеницата е в лека форма трябва да се избяхват тлъстите храни и бобените растения, които образуват газове. Вишните са полезни – пресни или на сок. При температура на болния се дава английска сол за разслабване и силни дози хинин няколко дни.

Косопад

Смесват се 2 г сяра о 50 г вазелин. Главата се маже 2 пъти на ден. Или 150 г рибено масло се смесват с 25 г азотна киселина и се маже мястото, където пада косата. Важно е да се изплакне добре главата след като сместа престои няколко минути. Прави се, докато поникнат нови косми.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ечемик

2-3 пъти на ден окото се облива с топла вода в продължение на 2-3 минути. Ечемикът бързо се пробива и изчиства.

прочетете част 2

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.