10 неразгадани мистерии на човешкия мозък

мозъкИмате ли някаква представа какво точно се случва в нашето сиво вещество? Не? Ние също. Ето затова ви предлагаме 10 от все още неразгаданите мистерии на нашето съзнание.

10. Усещането за дежавю

Понякога си мислим, че вече сме преживели даден момент. Това усещане е трудно за проучване поради факта, че то е краткотрайно и трудно предвидимо.

9. Защо мозъчните клетки умират при пациенти с Алцхаймер?

Протеин, наречен тау, най-вероятно е виновен за това. Все още не знаем как точно успява да атакува мозъка.

8. Защо музиката предизвиква емоции?

Музиката не е полезна за оцеляването ни. Въпреки това предизвиква емоционални и физически реакции. Според някои теории това се дължи на факта, че музиката имитира човешката реч или движението на тялото по време на танц.

7. Какво е подсъзнанието?

Мозъкът обработва информацията по такъв начин, че да можем да възприемаме света около нас. Това обаче не обяснява защо изживяванията ни са субективни.


6. Как специализираните области на мозъка се интегрират помежду си?

Определени части от мозъка се фокусират върху специфични неща. Не е ясно как точно той ги обединява в едно, за да предостави една цялостна картина на света.

5. Защо сънуваме?

Според някои учени сънищата ни позволяват да разрешим проблеми, с които сме се сблъскали през деня. Други пък твърдят, че те помагат на мозъка да се упражнява.

4. Как мозъкът ни разбира времето?

Звукът пътува от визуалната информация. Въпреки това мозъкът ни успява да синхронизира двете неща. Ако разберем как точно става това, ще можем да се преборим със заболявания като дислексия.

3. Какво е интелект?

Все още не знаем как точно невроните на мозъка разрешават конкретни проблеми. Мистерия е за учените как информацията се съхранява и манипулира и защо някои хора са по-умни от другите.

2. Как можем да стимулираме бъдещето, изготвяйки планове?

Технологиите, с които изследваме мозъка, се фокусират върху настоящето. Тепърва ни предстои да разберем как успяваме да предвидим дадени събития.

1. Как съхраняваме спомените и се подсещаме за тях?

Мозъкът се променя физически всеки път, когато научим нов факт. Все още не е ясно как можем да си припомним вече научената от нас информация по своя собствена воля.

Вижте още:

Мозъкът може да се лекува сам

инфо: http://www.obekti.bg

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.