Очаква се повишаване на световния океан с до 3,6 метра

земяНАСА и Калифорнийският университет констатираха, че разтопяването на ледници в Западна Антарктида е необратим процес, който може да доведе до повишаване нивото на световния океан с 1,2 до 3,6 метра в цитиран от АР.

„Топенето в западната част на Антарктида ще бъде основната причина за повишаването на равнището на световния океан в близките десетилетия“, отбеляза един от водещите автори на проучването Ерик Ригнот, пише inews.bg.

Според учените непреодолимият процес е предизвикан от озоновата дупка, която се е отворила над Антарктида, тя от своя страна е довела до изменението на арктическите ветрове, което е генерирало повишаването на температурата на водата в региона.


Изследванията на НАСА се провеждат от 40 години и са получени от изучаване на ледници на място, сателитни снимки и самолети прелитащи в районна, допълва БТА.

„В системата протича нещо като верижна реакция, която вече е невъзможно да бъде спряна“, изтъква Ригнот. Според специалистите процесът на разтапянето ще отнеме не едно столетие, като сега ние наблюдаваме неговият начален стадий.

В Антарктическия леден щит се съдържат около 61 на сто от всички запаси на прясна вода на Земята, което е еквивалентно на 70 метра от равнището на световния океан.

Вижте още: 

НАСА ще наблюдава топенето на полярния лед

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.