Скелет с нож в сърцето откриха археолози в град Несебър

sНови археологически находки бяха намерени в църквите Св. Йоан Кръстител и Св. Архангели Михаил и Гавраил в Стария Несебър. Целта на археологическите проучвания в Св. Йоан Кръстител е да се разкрият основите на църквата, след което те да бъдат укрепени. По този начин ще се спре разцепването на църквата, процес, който в последните години видимо се засили. Мястото на което е издигната църквата през Х век дълго време преди това е било съсредоточие на религиозния култ. Тук през края на IV – началото на III в.пр.Хр. е бил построен езически храм. Останки от него бяха открити в югозападния ъгъл на църквата.

Интерес предизвикват два гроба. Първият от тях е гроб на дете от XIV век, погребано в ковчег, залят от горе с вар. Това се е практикувало при жертви на чумни епидемии, като по този начин се е целяло да се спре разпространението на заразата. Все още не е установено коя точно от няколкото вълни на чумни епидемии през XIV век е покосила и част от жителите на средновековна Месемврия.

Вторият гроб е от XVII век. При него в лявата част на гръдния кош, с острие между ребрата е открит железен нож. Вариантите се два. Това да е криминален случай, т.е. погребаният индивид да е бил убит и поставен с ножа в гроба, или ножът да е бил забит след смъртта на погребания с цел предотвратяване на завръщането му сред живите – т.нар „вампирясване“.

Последните няколко дни се очертаха и гробове вероятно по-ранни от XIII век, косвено доказателство, че и църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ е построена върху по-ранна църква. Тяхното проучване предстои.

инфо: http://culture.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.