Събудиха вирус на 30 000 години

лабораторияДревен вирус беше съживен след 30 000-годишна летаргия, съобщи  Би Би Си. Френски учени открили замръзналия вирус в дълбок слой във вечния лед на Сибир. След като бил размразен обаче, той отново е замразен. Според учените няма опасност за хората или животните.

Изследването е публикувано в бюлетина на Националната академия на науките.

„За първи път виждаме вирус, който е заразен след толкова дълго време“, каза Жан-Мишел Клавери от Националния център за научни изследвания във Франция. Древният патоген е открит на 30 метра дълбочина. Наречен е Pithovirus sibericum и принадлежи към клас гигантски вируси, открити преди 10 години. Не всички вируси са дълги, но този е с дължина от 1,5 микрометра и е най-дългият открит до момента. За последно дългият вирус е бил заразен преди около 30 000 години. Учените са успели да „съживят“ вируса в лабораторни условия.


„Вирусът влиза в клетката, размножава се и накрая я убива. Може да убие амеба, но не може да зарази човешка клетка“, казва д-р Шантал Абержел, един от ръководителите на изследването.

Според учените в сибирския пермафрост вероятно има и по-опасни патогени. Специалистите предупреждават, че регионът е под заплаха. От 70-те години дебелината на пермафроста е намаляла, промяната на климата подсказва, че ще намалее още, предаде БГНЕС.

Проф. Клавери предупреждава, че разкриването на дълбоки пластове може да представлява нова заплаха. „Това е рецепта за бедствие. Ако започнат промишлени изследвания, хората ще се заселят около дълбокия пермафрост. Със сондажи дълбоките пластове ще бъдат пробити. Ето къде се крие опасността“, каза той.

Древните щамове на едрата шарка, която бе обявена за изчезнала преди 30 години, също могат да представляват опасност. „Ако е вярно, че тези вируси оцеляват по същия начин като вирусите на амебата, то едрата шарка не е изчезнала от планетата, а само от повърхността. Достигайки по-дълбоки пластове, вероятността шарката отново да бъде опасна за хората може да се появи отново“, казва той.

Не е ясно дали всички вируси могат да бъдат активни след замразяване в продължение на хиляди, дори милиони години.

„Това е въпрос за 6 милиона долара. Откриването на вирус, който все още е способен да зарази приемника си след толкова дълго време, е изумителен. Колко дълго другите вируси могат да останат жизнеспособни е въпрос на догадки. Съмнявам се, че всички са толкова издръжливи като този. Замразяваме вируси в лабораторни условия, за да ги съхраним за бъдещето. Ако те имат липидна обвивка, като грипа или ХИВ, са по-крехки. Вирусите с протеинова обвивка, като шап и обикновената настинка, оцеляват по-добре. Не замразяването и размразяването създава проблеми, защото топенето на ледовете има физически вреден ефект. Ако те преживеят топенето, то тогава бързо трябва да намерят приемник, когото да заразят“, каза  проф. Джонатан Бал, вирусолог от Университета в Нотингам.

Информационна aгенция „Дартс Нюз“ ©

инфо: http://znanie.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.