Водата на Земята може да е дошла от недрата й

земятаТри четвърти от водата на планетата ни е дълбоко под повърхността в порьозен скален слой. Информацията съобщиха Ройтерс и в. „Гардиън“.

След десетилетия изследвания учени откриха огромен воден резервоар на стотици километри под повърхността на Земята. Той е три пъти по-голям от океаните на повърхността. Откритието може да преобърне теорията за образуването на Земята.

Не бива да очаквате обаче да откриете водата в течно или газообразно състояние. Тя е е скрита в син минерал, наречен рингудит, на 700 км под повърхността. Откритието показва, че водата на Земята може да е дошла от недрата й, като е била изтласкана от геоложка дейност, а не е донесена от ледени комети, както е преобладаващата теория, информира БТА.


Стив Якобсън от американския Северозападен институт и колегите му са първите, които откриват преки доказателства, че може да има вода в преходната зона на земната мантия.

Те основават твърденията си на изследване на огромен подземен район под по-голямата част от САЩ. За целта учените са използвали мрежа от сеизмометри, които измерват вибрациите от земетресения. Освен тях учените са направили и лабораторни експерименти, симулиращи високото налягане на над 600 км под повърхността. Така те са получили доказателства, че топенето и движението на скалата в преходната зона води до процес, при който в нея се улавя вода.

Рингудитът е като гъба заради кристалната си структура. Така той привлича въглерод и улавя вода. Ако само един процент от теглото на скалата в мантията в преходната зона е вода, тя ще е три пъти повече от количеството в океаните на повърхността.

Откритието е забележително и защото досега се смяташе, че топенето в мантията е много по-плитко – на около 80 км от повърхността.

Скритата в земните недра вода може да е и като буфер за океаните на повърхността и това да обяснява защо те са запазили размера си милиони години.

Вижте още: 

Как е изглеждала най-голямата катастрофа на Земята

инфо: http://climate.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.