Американският Чернобил или как тефлонът ни трови вече десетки години

pixabay.com

Всички помним катастрофата в Чернобил, която успя да остави траен белег не само на хората, които живяха там, но и на света като цяло. Днес има и нова продукция, която разказва за друга подобна авария като в Чернобил.

Американският гигант, който стои зад Тефлон, е тровел жителите с изключително опасни вещества, които имали токсичен ефект. Всички те причиняват не само деформации на тялото, но и рак, писа Daily Mail. Историята се развива през далечната 1998 година, когато разгневен земеделец се свързал с гиганта, за да се оплаче относно мистериозната смърт на добитъка си. Уилбър Тенант обвинил DuPont, че именно те са виновни за химическата катастрофа в Западна Вирджиния. Вследствие на това жителите на града го отлъчили, тъй като по онова време този гигант е бил доминираща фабрика в града.

Фермерът решил да се свърже с адвоката си Роб Билот, като дори той първоначално приел случая с лека насмешка. Въпреки това се заел със случая и се оказало, че подозренията на Тенант далеч не били безоснователни, като дори резултатите били меко казано стряскащи. Адвокатът му намерил такива факти и преки доказателства за злоупотребите на гиганта, че това било напън да се превърне в истински световен скандал относно индустриалното производство на Съединените американски щати. Оказало се, че DuPont криели години наред опасността, която била смъртоносна за организма вследствие на химикалите, които се използвали при производството на тефлона, а именно магическото незалепващо покритие. Скандалът с вредите от тефлона бе наречен в медиите американски Чернобил.

Веществото, което има този токсичен ефект върху организма, се нарича PFOA или C8, а именно перфлуороктанова киселина. Днес то е изключително разпространено, като дори е открито в телата на много животни: полярни мечки, орли, делфини и други. То е характерно с прахообразната си и фина структура, но и едновременно с това със свойството си да се разпространява много лесно във въздуха.

Днес този химикал се нарича „вечен“, тъй като след направени проучвания е бил намерен в тялото на 90% от организмите на хората по света. Ефектът му е ужасяващ и стряскащ, като лесно би могъл да се сравни с радиацията след катастрофата в Чернобил. Веществото причинява рак, удължаване на органите, деформаци още при самото раждане, почерняване и гниене на зъбите.

Днес тази история е екранизирана в игрален филм носещ името Dark Waters, като премиерата на филма се състоя в края февруари 2020. В ролята на адвоката на фермера ще бъде актьора Марк Ръфало, а Ан Хатауей ще играе съпругата му в игралната продукция. Според Руфало, който е участвал и в Хълк, това е една ужасяваща история, която трябва да намери световна гласност и да се научи за това, което се е случило през 1998 година.

Именно той е режисьор на игралната продукция, като решава да създаде филмовия шедьовър, след като прочита във вестник историята на адвоката Билот и за неговата упорита борба срещу световния гигант DuPont. Той допълва, че това е наистина сериозно и катастрофално въздействие върху всичко живо на планетата, тъй като веществото е било открито в кръвта на почти всички организми.

Минали цели 6 години, в които са се извършвали проучвания от ефектите от химикала, като през това време загиват много хора, включително фермерът Уилбър Тенант и неговата жена. Дори Билот бил засегнат от негативните последствия, като част от тях били свързани със стреса, през който се наложило да премине по време на борбата си с гиганта. Заедно с това получил частична парализа и неясна реч.

През 2010 година започват да се публикуват доста компрометиращи статии в световни издания, които са свързани с ефекта на PFOA и шест различни патологии – карцином на бъбреците и тестисите при мъжа, увеличаване на нивата на холестерола в кръвта, улцерозен колит, прееклампсия и различни болести на щитовидната жлеза, както и нарушаването на много от функциите на различните системи, които са свързани с тези заболявания. Изводите от проучванията били не просто шокиращи, но и стряскащи, тъй като се доказало, че този химикал води до засягане на почти всички системи в човешкото тяло.

Въпреки категоричните и неоспорими доказателства гигантът DuPont продължава да отрича отговорностите си, като дори пуска изявление, че филмът представя много погрешно ситуацията, която се е развила през 1998 година, добавяйки че техните принципи относно опазването на планетата и околната среда са неоспорими и винаги са се грижили за това. Те спират употребата на PFOA едва през 2013 година, но въпреки това водещите експерти са на мнение, че и до днес той все още се произвежда в Китай. От друга страна, новите заместващи вещества, които днес се използват в производството от гиганта DuPont и техните конкуренти, водят до нови проблеми.

Причината за разпространението на перфлуороктанова киселина е фактът, че това вещество много лесно се пренася с капчиците в облаците. Според проведени тестове се доказа, че той се съдържа в кръвта на над 99% от възрастното население на Америка.

Все още борбата с тефлоновия гигант не е приключила, като адвокатът Билот продължава да се бори за доказването на вредата, която е била нанесена от гиганта на планетата, и то в глобален план. Миналата година той за пореден път завежда дело, но този път то е от името на всички на САЩ.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

Опаковките на бързите храни изпускат вредни вещества в храната

Топенето на ледниците ще отвори живачен ад

Бойните химични вещества Новичок и атентата срещу разузнавача Скрипал в Англия

Кои видове пластмаси са най-вредни за здравето ни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.