Безсмъртието – заветната цел на супербогатите

киборг

През този август учени от британския University of Exeter обявиха, че са успели да вникнат в ключови аспекти, свръзани със стареенето на човешките клетки.

Това бе една от най-актуалните новини в науката в последно време, тъй като от хилядолетия човек се занимава с химерата, наречена безсмъртие.

Поради това едва ли има изненадани, че в наши дни първи на опашката за вечен живот са супербогатите хора на епохата.

Стартъпите и компаниите в Силициевата долина, които предлагат безсмъртие, са на мода не от вчера, пише Financial Times.

Видни предприемачи, като Лари Пейдж, Джуун Юн и Питър Тийл, са едни от най-големите поддръжници на тези компании. През 2011 г. Питър Тийл посочва пред The New York Times, че „навярно най-екстремната форма на неравенство е между живите и хората, които са мъртви“.

За тези, които искат да измамят смъртта, засега има само два варианта. Първият е религията, а вторията е криогенно замразяване.

Докато религията може и да е безплатна, замразяването изисква доста сериозни финансови средства. Базираната в Аризона компания Alcor таксува клиентите си с минимум 200 хил. долара за замразяване на цялото тяло, докато руската KrioRus предлага същата услуга срещу доста по-ниска цена – 36 хил. долара.

Това, което е общото между криотехнологиите и религията, е, че и двете изискват безрезервна вяра.

В наши дни обаче все повече хора започват да смятат, че скоро опциите за постигане на безсмъртието рязко ще се увеличат поради няколко фактора.

На първо място, продължителността на живота продължава да нарасва през последните няколко десетилетия. Второ, проникването на новите технологии в медицината се ускорява с бързи темпове. Трето, технологии, като изкуствения интелект, дават опции за живот в симбиоза с машините.

Така хората, трудещи се на това поле, вече говорят за продължителност на живота от порядъка на 130, 150, че дори и 200 години.

„Първият човек, който ще живее 1000 години, вече е роден“, казва геронтологът Обри де Грей.

В своята книга от 2015 г. Homo Deus историкът Ювал Ноа Харари пише, че в 21-и век хората вероятно ще направят сериозна крачка към безсмъртието.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Франкенщайн – не просто измислица, скоро може да е реалност

Писателите и предизвестеното бъдеще: литературни фантазии, които днес вече са факт

Шанс или паника? Киборгите факт до месеци

Медицина и наука: иде ли времето на хибридите?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Един коментар
  1. Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.