Берта Майне – жената, която оцелява от „Титаник“, но никой не вярва на историята ѝ

титаник

Всички знаем историята на „Титаник“. Повече от 1500 души изгубват живота си в нощта на потъването на кораба – на 15.04.1912 година. Сред многобройните разказвачи на историята за „Титаник“, независимо дали в книги, вестникарски статии или филми, вероятно най-завладяващите са онези на оцелелите от злополуката.

Интересна например е историята на Джени Хансън, която била приета в болница след като оцелява от „Титаник“. Ужасното събитие уврежда нервната система на Джени и състоянието ѝ остава лошо до края на живота ѝ. В резултат на това тя не можела да плаче със сълзи и страдала от ужасяващи кошмари. Друга история е тази на Ричард Норис Уилямс – оцелял от „Титаник“, който се противопоставил на решението на лекарите да ампутират и двата му крака. По-късно той става шампион по тенис.

И тук идва ред на историята на Берта Антонин Майне, която, ако не била срещнала любовта на живота си, не би се качила на „Титаник“. Тя е родена в Брюксел през 1887 година и работи като кабаретна певица, която била известна сред богатите и известните. През зимата на 1911 година тя се запознава с хокейния играч от Монреал Куиг Едмънд Бакстър. Той бил на същата възраст като Берта и от богато семейство. Двамата бързо стават любовници.

Куиг претърпял травма на окото, което прекратява спортната му кариера и в момента на запознанството си с Берта той ѝ споделя, че ще пътува заедно с майка си и сестра си към дома им в Монреал на “Титанк”. Берта била впечатлена и се съгласява да пътува с новия си любим в първа класа на луксозния кораб. Тя се регистрира под псевдонима „Мис де Вилиер“.

Когато корабът се сблъсква с айсберга, Куиг излиза от каютата си, за да види какво се случва. Тогава той разбира от самия капитан, че корабът ще потъне и че трябва много бързо да качи семейството си на спасителна лодка. Куиг успява да намери място в лодка номер 6 за майка си, сестра си и любимата си, но Берта отказвала да се качи без него. По-късно тя изявява желание да се върне на потъващия кораб, за да събере някои от бижутата си, които не успяла да събере в бързината. В крайна сметка известната светска личност Моли Браун успява да убеди Берта да не напуска мястото си на спасителната лодка заради бижута.

Куиг остава на кораба и за съжаление по-късно умира. Тялото му никога не е открито и идентифицирано. Берта остава със семейството на любимия си в Монреал в продължени на няколко месеца, след което се връща в Европа и продължава кариерата си на певица, но този път в Париж. Тя остава неомъжена до края на живота си.

Берта разказва на своите племенници за преживяното в онази кошмарна нощ, но за съжаление те не ѝ повярвали. Всъщност никой не ѝ повярвал за това, че е оцеляла от „Титаник“. По някаква незнайна причина всеки се съмнявал в истинността на разказите ѝ. Берта умира през 1962 година – на 75-годишна възраст. След нейната смърт думите ѝ са потвърдени, след като личните ѝ притежания, писма и снимки са открити. Те разказват и доказват всичко, което Берта е описвала за инцидента на „Титаник“ преди смъртта си.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Жената, преживяла корабокрушенията на Титаник, Британик и Олимпик

Конспирацията – Ротшилд срещу „Титаник“

Любовната история на възрастната двойка от „Титаник“, за която не знаете

4 човека, които са попаднали на грешното място в грешното време – няколко пъти

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.