Биещото сърце на Плутон кара ветровете да духат на обратно

В ледената атмосфера на Плутон ветровете духат както може би никъде другаде в Слънчевата система: обратно на посоката на въртене. Причината: ежедневно помпащото му „сърце“.

Меко розовият регион на Плутон не само прилича на сърце, но също така е централен и за циркулацията на атмосферата му: през деня слънцето загрява замразения азот и го прави газообразен, нощем той отново замръзва. Този цикъл задвижва циркулацията на въздуха над планетата джудже.

Според екип, ръководен от Тангуи Бертран от изследователския център на НАСА Еймс, може да се наблюдава явление, уникално в Слънчевата система: Вятърът на височина над 4000 метра очевидно духа стабилно на запад, въпреки че самата планета джудже се върти на изток. В резултат на това атмосферата се движи в обратна посока спрямо небесното тяло.

Изследователите стигат до това заключение с помощта на симулация на времето и повърхността на Плутон, а също така вземат предвид и факта, че навсякъде има големи количества азот. Те са публикували резултатите в специализираното списание »JGR Planets«.

Единственото друго небесно тяло в Слънчевата система, в което би могло да се случи подобно явление на „ретротация“, е луната на Нептун Тритон, пишат изследователите. Като цяло ветровете на Плутон, разбира се, са само лек бриз: атмосферата му е около 100 000 пъти по-тънка от тази на земята – въздушният поток е съответно слаб.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

10 любопитни факта за Плутон

Директорът на НАСА: Плутон трябва отново да бъде призната за планета

НАСА подготвя нова орбитална мисия до Плутон

Ще се сблъскат ли някога Нептун и Плутон?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.