Важен разговор? Слушайте с дясното ухо

Човешкото тяло е истинско чудо и ако знаете как да извличате вградените в него суперсили, ще постигате много повече отколкото сега. Ползвайте тези малки трикове, за да живеете и работите по-ефективно.

Когато трябва бързо да се концентрирате дъвчете дъвка. Или бъркалка за кафе

Дъвченето на дъвка усилва производителността на мозъка, но когато сте в общо офис пространство, може да изнервите околните. Гретхен Рубин от The Happiness Project препоръчва да „превключим” на бъркалките, които използваме за разбъркване на захарта в кафето. Рубин, разбира се, признава, че може да става дума за плацебо ефект, но Wired подкрепя идеята й с няколко изследвания за когнитивните ефекти на дъвченето на дъвка. Всички те потвърждават, че номерът не е в съставките на дъвката. Приливът на ясна мисъл настъпва благодарение на самия процес на дъвчене. Трябва да се има предвид обаче, че този ефект трае около 20 минути, така че, най-добре е да запазите тази техника за моментите, в които наистина е важно да се съсредоточите. Някои разчитат на ученическите си навици да дъвчат върха на молива или да си гризат ноктите, но отстрани изглежда инфантилно, а и не е полезно.

За важни разговори използвайте дясното ухо

Учени от италианския университет «Габриеле д’Аннунцио» доказаха наскоро, че дясното и лявото ухо са различно приспособени за различни задачи. Дясното ухо например е по-подходящо за обработване на информация. «Кое ухо е по-добре да използвате, зависи от вида на получената информация: речта се възприема по-добре от дясното ухо, ако обработваните характеристики по някакъв начин са свързани със звуците на даден език (фонемите), докато лявото ухо може да има предимство при анализа на други аспекти на речта (интонация, емоционални сигнали и т.н. .),  казва изследователят Лука Томази. Проучването не анализира подробно ефекта от лявото ухо, но и тези заключения са достатъчни да се прилагат на работното място. По време на съвещание, когато вашият шеф представя някаква информация ще ви бъде полезно да седите така, че дясното ви ухо да е обърнато към говорещия.

И това е само върха на айсберга в закодираните невероятни способности на човешкото тяло. Ето още няколко примера:

Когато натискате сухожилието на китката си това помага да премине гаденето – нелош прийом за спешна самопомощ ако сте прекалили на корпоративното парти предишната вечер.

А ако не можете да намерите очилата си, погледнете света през юмрук – помага за фокусиране на зрението.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

4 въпроса, чрез които бързо ще разберете какъв е човекът срещу вас

6 разговора, които задължително трябва да проведете със себе си

Ако сте имали неприятен разговор, си помогнете, като опитате това!

7 грешки в мисленето, които ви пречат да вземете правилното решение

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.