Васту шастра или изкуството да живеем хармонично

Васту шастра представлява индийско изкуство за хармонизиране на средата. Васту е част ведическо знание, което притежава хилядолетна история.

Основава се върху хармонията на сътворението, която се изразява във въздействието на Слънцето, Луната и времевите цикли върху човешката физиология и съзнание.

В буквален превода Васту означава дом, а шастра е наука. В този смисъл васту шастра до голяма степен може да се приеме и като наука за изграждането на дома. В някои свои аспекти индийската наука прилича на фън шуй, а някои хора дори поддържат тезата, че васту шастра е предшественик на това източно изкуство.

Основата цел е постигането на хармония между човека и заобикалящия го свят. Според учението на васту шастра околната среда може да изпраща положителна и отрицателна енергия, която оказва влияние върху съдбата на човека.

Ето защо той трябва така да организира пространството около себе си, че всичко да бъде симетрично, естетично и красиво. Така човек ще извлече максимума от него.

Елементите във васту шастра

Васту шастра учи, че Земята е жив организъм, който съществува правилно благодарение на 5 важни елемента – въздух, пространство, огън, вода и земя. Човекът е длъжен да се съобразява с тези елементи.

Най-общо казано, пространството предлага на останалите 4 елемента място, където те да виреят. Въздухът отговаря за налягането и въздушните течения, както и степента на влажност. Водата направлява моретата, реките и дъждовете.

Огънят е елементът, който символизира смяната на деня и нощта, енергия и жизненост. Елементът земя отговаря за смяната на сезоните и магнитното поле. Когато човек организира своето пространство, той трябва така да го подреди, че да се съобрази с петте елемента във васту шастра.

Елементите на васту шастра не подлежат на контрол от човека, но той може максимално да ги използва, за да извлече ползите от тях.

Васту шастра за дома

Ако искате да живеете в хармония с васту шастра:

– Не отглеждайте кактуси в дома си;

– Всички врати в къщата трябва да се отварят в посока отвътре навън;

Morkadis

– Пантите им трябва да са безшумни;

– Входът на къщата трябва да бъде със западно изложение;

– Ако отглеждате дръвчета в двора си, внимавайте – сянката никога не трябва да пада върху къщата;

– Спалнята трябва да е разположена в югозападния край на къщата, а самото помещение е хубаво да има правоъгълна форма. Избягвайте картини, които изобразяват тъга или насилие;

– Перфектното място за банята е север или северозапад;

– Кухнята на щастието пък е в югоизточната страна, а като алтернатива се смята северозапад;

– В никакъв случай кухнята не бива да бъде в югозападния край на къщата;

– Масата за хранене трябва да е с четен брой столове.

източник: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.