Вече нищо не ви радва? Ето как да се справите с анхедонията

pixabay.com

След 2020 г. животът се преобърна.

Да правим неща, които обичаме, като да присъстваме на празнични събития или да каним приятели у дома през уикендите, е трудно да се осъществят повече от година.

Всички ние трябваше да се адаптираме и да намерим удоволствие в това, до което все още имаме достъп – топла храна, хубава книга, любим сериал…

Но какво да кажем, ако вкусната храна и чатът с най-добрия ви приятел вече не ви носят същото или дори никакво щастие? Какво ще стане, ако се чувствате отегчени, дори когато правите онези неща, които сте обичали преди?

Невъзможността да изпитваме удоволствие от неща, на които някога сме се радвали, си има име: анхедония. Въпреки че изглежда, че анхедонията имитира скуката, тя се отличава с това, че обикновено е съчетана със загуба на мотивация. Човекът с анхедония се чувства така, сякаш няма смисъл да опитва нещо ново, тъй като вече нищо не го радва.

Анхедонията е често срещан симптом на психични разстройства, като депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство (ПТСР). От началото на пандемията има ръст на тези разстройства , така че вероятно анхедонията засяга все повече хора.

Какво се случва в мозъка ви, когато имате анхедония?

Казано най-кратко, вместо да се радваме и да се възнаграждаваме чисто емоционално с всички онези неща, които би трябвало да ни носят щастие, ние виждаме заплаха във всеки фактор. По време на пандемия, когато стресът и негативните новини валят отвсякъде, мозъкът реагира все повече и повече на заплахи и все по-малко на неща, които са полезни и би трябвало да ни радват.

Как да обърнем анхедония – стъпка по стъпка

Преди всичко друго направете промени в начина на живот, които намаляват възпаленията в тялото ви и балансират нивата на допамин. Това означава да спите достатъчно, да спортувате или да се движите повече, да намалите нивата на психосоциален стрес, да се храните с пълноценни и здравословни ястия и да участвате във важни социални взаимодействия.

Ограничете използването на електроника, особено вечер

Нашите електронни устройства се превърнаха в основен прозорец към света и един към друг. Когато мозъкът ни свикне да възнаграждава сигнали, идващи главно от нашите телефони и компютри, това може да притъпи способността да изпитваме удоволствие от неелектронните преживявания.

Затова е добре бавно да намалите използването на електроника в часовете преди лягане, така ще можете да се радвате на по-здрав сън.

Направете си работен лист и записвайте мислите, за да се справите с негативното мислене

Morkadis

Често хората имат негативни възгледи за себе си, комбинирани с негативни възгледи за света, за бъдещето, като „няма да се подобри“ или „винаги ще бъде по този начин.“ За да преструктурирате тези вярвания, имайте под ръка работен лист за мислите. На него опишете ситуация, настроенията, които сте изпитвали, и мислите, които сте имали (или за себе си, и за света, и/или за бъдещето).

Запишете доказателства, които подкрепят основната мисъл, движеща настроенията, както и доказателства, които не я подкрепят. По този начин вие можете да прегледате цялата информация, която мозъкът ви получава, като разглеждате не само негативните аспекти, но и неутралните и положителните.

Заменете негативните мисли с неутрални

Освен да оцените негативните си мисли, отделете време да създадете неутрални мисли, за да им противодействате. Например неутрална мисъл може да бъде: „Въпреки че с приятелите не сме толкова близки, както преди, все още се чуваме.“

Така нещо негативно и положително се събира заедно, което го прави реалистично и по-лесно да се приеме.

Водете ежедневен дневник на неща, за които сте благодарни

Изброяването на прости неща, за които сте благодарни, извежда позабравените положителни аспекти от живота пред очите ни. Може да сте благодарни, че имате храна в чинията си или възглавница, върху която да облягате главата си всяка вечер, или че виждате луната. Опитайте се да правите това всеки ден, дори ако записвате само едно или две неща.

Опитайте се да правите нещо, на което сте се радвали, но не се фокусирайте върху получаването на удоволствие от това

Може да бъде обезкуражаващо да правите нещо, което обикновено обичате да правите, и да откриете, че то вече не ви доставя удоволствие. Затова е добре да се подходи към тези дейности с различно намерение. Вместо да търсите удоволствие, съсредоточете се върху това да придадете на дейността по-неутрална гледна точка, като например „Направих нещо, за да подобря начина, по който се чувствам“.

Потърсете терапия, ако имате нужда

Ако анхедонията (или депресията) ви е налегнала от дълго време и е започнала да влияе върху способността ви да извършвате ежедневни дейности, добре е да потърсите терапевт или психиатър, който да ви помогне да преодолеете това състояние.

източник: profit.bg

Вижте още:

Синдромът на отложения живот

Не позволявайте на страха да ви спира

Сигнали от Вселената, когато не вървим по своя път

Типове токсични хора, от които да стоите далеч

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.