Вижте най-високите хора на света

От години е известно, че всяко следващо поколение е по-високо от предходното. Ръстът на мъжете се увеличава по-бързо, отколкото този на жените.

За най-високи сред мъжете, се приемат холандците. Те достигат до средна дължина 183 см. Жените в Латвия пък са се приемат за най-високи със своята средна дължина от 170 см. В това поне ни убеждава изследване, базирано на проучване, проведено през последните сто години в 187 страни в света.

В същото време най-ниски са мъжете в Източен Тимор със своя среден ръст от 160 см. Най-ниските дами достигат до 149 см и са жителки на Гватемала. Тенденцията да порастваме се запазва.

Според специалистите сред причините да се доближаваме все повече към висините, е комплекс от фактори. Това са завишеният стандарт на живот, по-доброто хранене и непрестанния напредък на медицината. През годините обаче са се появявали толкова високи хора, че никой не е вярвал, че са истински.

3

1. Дон Кeлър, 249 см

Роденият през 1925-та година в САЩ Келър се смята за най-високия човек от 1969 до неговата смърт през 1981 година. Още на 10 започва неговият необуздан растеж, който се дължи на заболяването акромегалия. То се характеризира с повишена секреция на хормона на растежа.

4

2. Бърнард Койн, 249 см

Неофициалните данни сочат, че реалната му височина е била 253 см. Бърнар се ражда през 1897-ма в САЩ със заболяването инфантилен гигантизъм. Той си отива през 1921-ва година, като расте през целия си живот. Не се знае до какви висини е можел да стигне, ако бе доживял преклонна възраст.

5

3. Викас Упал, 251 см

Роденият през 1986-та година в Хариян, Индия мъж се счита от сънародниците си за най-високия човек в страната. Забелязан е от света през 2006-та, но не е записан в рекордите на Гинес. Викас почива година по-късно, след неуспешна операция за отстраняване на мозъчен тумор.

6

4. Султан Кьосен, 251 см

Morkadis

Роденият в Турция Кьосен е записан в рекордите на Гинес като най-високият човек през 2009-та година. След години на безуспешни опити, той намира любовта в лието на 80 см по-ниската Марве Дибо. Кьосен преживя успешно лечение на хипофизата и днес вече не расте. Това значително увеличава шансовете му за дълъг живот и достигане на старини.

7

5. Едуард Бопре, 251 см

Роден 1881-ва година в малко канадско градче. Един от уникалните случаи, в които височина е съчетана с физическа сила. За съжаление Бопе си отива на 23 години от туберколоза.

8

6. Вайно Мюлерин, 251 см

На 40 годишна възраст роденият през 1909-та година в Хелзинки мъж тежи 197 кг. До 1939-та година обикаля Европа с пътуващи циркови трупи, но се завръща се във Финландия, за да вземе участие в Зимната война. Това е най-високият мъж, служил някога във финландската армия. След като се оттегля до смъртта си през 1963-та се занимава с фермерство.

9

7. Леонид Стадник, 257 см

Великанският растеж се отключва на 12 годишна възраст, когато Стадник претърпява операция на мозъка. Мъжът никога не е бил женен, носил е обувки номер 62 и е работил като ветеринар в колхоза на родното си село. Хората, които го познават, го определят като добър и отзивчив. От Гинес му предлагат да официализират ръста му, но Леонид отказва. През 2014-та година великанът умира от мозъчен кръвоизлив.

10

8. Джон Карол, 264 см

Когато се ражда през 1932-та година, Карол става един от 17-те регистрирани в медицинската история случая, в които човек надхвърля ръст от 240 см. Измерването на ръста му е трудно, защото мъжът страдал от тежко гръбначно изкривяване. 244 см – толкова е висок Карол през октомври 1959 година, но истинската му височина е 264 см. Когато умира през 1967-ма е установено, че мъжът е смалил размерите си. Това обаче не е отразено в медицинските данни.

2

9. Джо Роган, 268 см.

12-тото дете на бивши роби дава първи индикации за анормален растеж на 13 годишна възраст. На 20 години вече е толкова висок, че се движи само с патерици. Мъжът умира през 1905-та година и до днес се смята за най-високият афроамериканец в света.

3

10. Робърт Уадлоу, 272 см

Едно обикновено бебе се ражда на 22 февруари 1918 година. Месеци след това обаче започва да расте неудържимо. На 6 месеца бебето вече е 13 кг – два пъти над нормата. На 19 години Уадлоу се издига до 262 см и е обявен за най-високият мъж на планетата. За да се движи, той носи специални скоби на краката. Мъжът става известен като нежния гигант и става световно известен с обществените си прояви. Умира на 22 години, в съня си. Тогава е висок 272 см и тежи 222 кг.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.