Водата е по-стара от Слънцето

водаНово изследване на американски и британски учени показа, че значителна част от водата в Слънчевата система се е образувала преди самата система. Резултатите от работата са публикувани в сп. „Сайънс“.

Според астрономите водата – под формата на лед – е съществувала в пределите на зараждащата се Слънчева система още преди образуването на звездата и планетите. Учените стигнали до този извод с помощта на компютърно моделиране. В него специалистите проследили химическата еволюция на деутерия – стабилен изотоп на водорода – в чието ядро има един протон и един неутрон.


Моделите показали, че химическата еволюция на Слънцето не може да обясни възникването на големи количества деутерий. Учените потвърждават, че първичната вода е толкова древна, с факта, че са намерили същия изотоп на водорода в ядрата на комети и астероиди.

Откритието е значимо, защото водата – основен компонент за възникването на живота от земен тип – е могла да се формира не в резултат на еволюцията протопланетния диск, а фактът, че се съдържа в него се определя от условия, които не зависят от този процес.

Изследването позволява на учените да погледнат по нов начин на уволюцията на планетните системи.

инфо: manager.bg

Вижте още: 

ЗАГАДКИТЕ НА СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.