Вселената става все по-топла

Преди близо век учените разбраха, че Вселената се разширява. Съвсем наскоро изследователите откриха, че този темп на разширяване се увеличава с течение на времето. С разширяването на Вселената галактиките, звездите, планетите и всичко, което съдържа, се отдалечават все повече и повече. Това означава, че Вселената трябва да става по-студена, докато се разширява.

Но се оказва, че това може да не е така. Екип от международни учени сравнява температурата на космическия газ по-далеч от Земята (и следователно по-назад във времето) с по-младите газове, по-близо до нашата планета и до наши дни.

Според техните изчисления през последните 10 милиарда години средната температура на тези газове се е увеличила с повече от 10 пъти, съобщава Universe Today. Техният анализ разкрива, че космическият газ, разпространен във Вселената, може да достигне температури от около 4 милиона градуса по Фаренхайт. Учените публикуваха констатациите си в Astrophysical Journal.

Астрофизикът и автор на изследването И-Куан Чанг (Yi-Kuan Chiang) от Държавния университет в Охайо заяви:

„С развитието на Вселената гравитацията събира тъмната материя и газа в космоса заедно в галактики и клъстери от галактики. Плъзгането е силно – толкова силно, че все повече и повече газът се нагрява.”

Измерването на промените в температурата на Вселената в продължение на около 10 милиарда години не е лесна задача. Екипът събра данни от две мисии: Инфрачервеният астрономически спътник на Европейската космическа агенция, който стартира през 2009 г. и оттогава изучава космическото фоново излъчване, и проучването Sloan Digital Sky Survey, мулти обсерватория, което генерира някои от най-подробните диаграми на Вселената към днешна дата.

Учените са измерили тези газове, използвайки концепция, наречена „червено изместване“. Астрономите използват „червено изместване“, за да проучат колко далеч са определени обекти. Обектите, които са по-далеч, имат по-дълги (и по-червени) дължини на светлинната вълна от обектите, които са по-близо до нас. Учените също така разработиха съвсем нов метод, чрез който могат да оценят температурата на даден обект по неговата светлина.

И така, какво означава всичко това за хората? Е, ако Вселената става все по-гореща, това може да означава, че ще видим и увеличаване на космическата радиация. Това не предвещава нищо добро за нас. Разбира се в необозримо далечен план …

Публикувано в Popular Mechanic.

източник: megavselena.bg

Вижте още: 

Откъде идват тежките елементи във Вселената?

Как се е зародила Вселената? Ново астрономическо откритие отговори

Откриха възможни „портали“ към далечни части на Вселената

Подобно на скелет, тъмната материя осигурява на Вселената структура

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.