Всички вярваме в магии

магия

Психолози смятат, че всеки – дори и най-големият скептик сред нас – крие в себе си ирационални вярвания.

Те обаче не ни пречат. Напротив, тези неизкореними навици на ума са една от причините за успешната еволюция на човешкия вид.

В книгата си „Седем закона на магическото мислене“ психологът Матю Хътсън обобщава десетилетия изследвания, за да идентифицира свърхествените вярвания, които всички „по природа“ споделяме, и да открие защо са се развили те.

Ако трябва да избирате между якето на най-добрия си приятел и това на сериен убиец, кое ще облечете? Дори да изглеждат напълно еднакво и да се изпрани хиляди пъти, малцина биха носили дреха, обличана от безмилостен психопат. Да не говорим за милионите, които някои хора дават, за да се сдобият с използваните вещи на знаменитости.

Смятаме, че предметът носи същността на човека. Според някои учени това странно усещане се е развило като начин да се предпазваме от микроби. Не сме имали представа какво са, но винаги е било важно да знаем кой се е докосвал до храната ни и е обличал дрехите ни.

„Ако си помислите нещо и след това то се случи, се чувствете донякъде отговорни за него“, казва Хътсън.

Това ирационално чувство е резултат от начина, по който схващаме причинно-следствената връзка. Ако А се случи преди В и няма друга очевидна причина за В, смятаме, че А е причинило В.

Прилагаме същото правило дори тогава, когато А е просто мисъл. Тази привидна логика се заздравява всеки път, когато „мислим позитивно“. Представяме си успешен резултат,  например как вкарваме кош, това повишава самоувереността ни и – топката се плъзва в мрежата.

Усещането, че всичко има причина лежи в основата на много от човешките вярвания. И то е защитен механизъм.

Склонни сме да мислим, че всичко е създадено преднамерено. Отчасти това е защото човек винаги е търсил следи от други действащи същества, хора или животни. Свикнал е да приема, че ако нещо се е случило, то е било причинено. Причинителят може да е невидим – Бог или Вселената, която има съзнание.

Да си измислим несъществуващ деятел е било по-безопасно за оцеляването ни, отколкото да пропуснем нечие присъствие.

По думите на антрополога Стюарт Гътри: „По добре да объркате камък с мечка, отколкото мечка с камък.“

Малко от съвременните западни хора практикуват вуду магия. Но редица експерименти показват колко е трудно да разрежеш снимка на любим човек или дори играчка от детството.

Вуду куклата или изображението на даден обект се сблъсква с представа ни за самия обект. Мисълта, че нараняваме образа, ни кара да чувстваме, че това се случва и с оригинала.

Morkadis

Повечето от нас правят всичко възможно да бъдат да рационални. Но магическото мислене, с което сме се развили, вероятно винаги ще остане част от нас.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.