Втората синя луна за годината ще бъде и последната до 2020 г.

луна

Последната синя луна до 2020 г. ще се появи на небето днес, предаде агенция ЮПИ.

Явлението ще наблюдаваме за втори път тази година, като първият беше през януари.

Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец и няма нищо общо с цвета на естествения спътник на Земята. То се появява на всеки 2,7 години.

Последният път, когато е имало синя луна в рамките на три месеца, е бил през 1999 г.

Периодът от едно пълнолуние до следващо, който продължава средно 29,53 дни, се нарича синодичен месец. Тъй като февруари е единственият месец от календара, който е по-къс от този период, през него нямаше пълнолуние, така че март се „сдоби“ с още едно.

На 31 януари нощното небе поднесе рядък троен спектакъл – суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Небесното шоу, наречено „Супер синя кървава Луна“, не беше наблюдавано в Северна Америка от 152 години – от 31 март 1866 г.

Синята луна през март ще съвпадне и с така нареченото пасхално пълнолуние – първото за пролетта, която започна на 20 март.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Народни поверия: Как траките са предсказвали времето по Луната

През 2050 година ще се родят първите деца на Луната

Имали ли са нацистите база на Луната и още…

Учен: Хората вече са живели на Луната

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.