Вулкан на Антарктида е портал към друг свят?

7

Най-красивият действащ вулкан на Земята, втори по височина в Антарктида – Еребус, се намира на края на света и е напълно възможно да представлява портал към друг свят. Разбира се, не буквално.

Планината е висока 3794 м и се намира на полуостров Роса в Антарктида. Температурата на въздуха е значително по-ниска от 0 градуса и се запазва такава през по-голямата част от годината, но това не пречи на учените да идват често.

Независимо от сковаващия студ, Еребус е горещ. В него има открито езеро от лава. В дълбините на планината NASA реши да изпрати изследователски апарати, които да открият пред учените нови светове.

Както разказва пред Space Daily Аарон Къртис от лабораторията за реактивно движение на NASA, в продължение на няколко седмици той е тествал апаратите през декември, намирайки се в непоследствена близост до вулкана в Антарктида.

Тези изследвания в бъдеще ще помогнат да се разбере устройството на другите ледени светове в Слънчевата система.
През декември се състоя седмото посещение на Къртис до вулкана. На основата на сведенията, които се събират от Еребус, астрофизици и други специалисти изследват засега недостижимия за хората спътник Юпитер.

Между Еребус и ледената повърхност на Европа има сходство. Вероятно ледът по повърхността на Юпитер се отличава от земния, тъй като Европа е подложена на радиоактивно излъчване от спътника.

Еребус представлява отличен полигон за тестване на технологии на бъдещето. Неговите пещери приличат на тези, които може да се срещнат в Европа.
За древните гърци Еребус е божество, олицетворяващо безкрайната тъмнина. Вулканът носи това название не току-така. Учените са открили в него уникален подземен свят, който поразява с красотата си.

Газовете, които Еребус изхвърля, са прокарали в планината огромни пещери, които са пълни с лед. Къртис разказва, че топлината на вулкана създава в тях комфортна температура, близка до 0 градуса по Целзий.

През последните години учените дори откриха живи микроорганизми, които обитават тези пещери. Екстремофилите дават надежда, че и на други планети в сходни условия може да съществуват форми на живот.

Апаратите, които се тестват на Еребус, се занимават със сондиране на леда. Изучават се неговата структура и плътност.
Както е известно, под ледената кора на Европа човечеството се надява да открие вода в течен вид, но преди да се изпрати експедиция, трябва да се направят тренировки.

Апаратите са снабдени със специални датчици, които анализират ледената повърхност и търсят пустота под нея.
Припомняме, че наскоро NASA обяви откриването на няколко потенциално обитаеми планети в звездна система, която се намира на 39 светлинни години от Земята. Възможно е технологиите, тествани на Еребус, да намерят приложение при експедиция до новите екзопланети.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.