В Египет археолози откриха път към… света на мъртвите

В Древния Египет хората вярвали, че преди да попаднат в задгробния свят, покойниците трябва да преминат през сурови изпитания. Археолозите са открили именно тази пътека с препятствия. 

Полско – египетска археологическа група е открила пътя към страната на мъртвите, който бил изграден специално за фараон Джосер. Той е управлявал през 2648 – 2667 година преди нашата ера.

Именно на този фараон се приписва строителството на най-първата пирамида в Египет.

По време на разкопките на пирамидата му археолозите са открили система от ровове и няколко десетки мумии. Самите мумии са били лошо съхранени и явно не са принадлежали на висши сановници.

В рова е имало преходи и стълби, а също така и ниши с неизвестно предназначение.

Според египетските вярвания, пътят към задгробния живот бил труден и опасен. Преди умрелият да може да се наслади на вечния живот, трябвало да минат през изпитания, за да си заслужат това.

„Сухият ров е вероятно първообраз на този път, през който фараонът трябвало да премине, за да достигне вечния живот. Това е именно пътят с препятствията, охраняван от опасни същества“, смятат археолозите.

В едно от помещенията на рова учените са намерили ритуален харпун със змия.

Ето какво разкрива ръководителят на групата Камил Курашкевич:

„Това оръжие би могло или да е едно от очакващите фараона изпитания, или пък е служело за негова защита.“

Намерените съоръжения доказват, че някои от вярванията, свързани със задгробен живот в Египет, са били отразени и в реалността.

При това първите текстове и надписи, описващи пътя на фараона към задгробния живот, са започнали да се появяват във вътрешността на пирамидите едва след няколкостотин години след управлението на Джосер.

Археолозите предполагат, че свитъците или не са се съхранили до наши дни, или са били откраднати.

инфо: pochivka.blitz.bg

Morkadis

Вижте още:

Сексът в Древен Египет

Египетският лабиринт

Преди фараоните в Египет е имало друга древна цивилизация

Енергийно светилище край Стрелча, по-старо от пирамидите в Египет, може да е било дом на тайнствените пеласги

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.