В понеделник Луната ще е на една линия със Слънцето и Земята

кървава луна

След като се доближи на минимално разстояние от Земята, Луната ще се обагри в червено през нощта в неделя срещу понеделник, предаде АФП. Редкият феномен няма да бъде видян отново преди 2033 г.

„Всички условия са налице, за да може предстоящото пълно лунно затъмнение да е впечатляващо“, заяви астрономът Паскал Декан от Парижката обсерватория. От американския континент до Близкия Изток, пълното лунно затъмнение ще може да се наблюдава повече от час – от 2:11 ч. до 3:23 ч. по Гринуич.

Луната не излъчва своя собствена светлина, а отразява слънчевата. В ранните сутрешни часове в понеделник Луната ще е на една линия със Слънцето и Земята.

„Ще има пълно лунно затъмнение, защото цялата Луна ще попадне в конусовидната сянка на Земята“, поясни Декан. „Сянката на Земята е с около три пъти по-големи размери в сравнение с тези на Луната. Затова Луната ще е изцяло в сянката на Земята“, посочи той.

Пред погледа ни Луната ще изчезне, тъй като до нея няма да достигат слънчеви лъчи, преди да се появи отново, обагрена в червено. С това е свързано названието на феномена Кървава луна.

Червеното се дължи на светлинно явление. Слънчевите лъчи, които преминават през атмосферата, са отразени с изключение на червените лъчи от спектъра. Те са подложени на ефекта от друго явление – атмосферата ще ги отклони, за да осветят лунната повърхност.

„Интересно е, защото цветът на лунната повърхност ще зависи от състоянието на земната атмосфера“, отбеляза Декан. „Ако в атмосферата има много частици вследствие например на голямо замърсяване, червените лъчи също ще бъдат отразени и няма да достигнат до Луната. Ако Луната е кървавочервена, ще може да се успокоим за състоянието на земната атмосфера, но ако е много тъмна, това ще означава, че положението е катастрофално“, допълни той.

инфо: БТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.