Гробницата на Тутанкамон е строена за жена

тутанкамон

Гробницата, в която през 1922 година е открита мумията на Тутанкамон, първоначално е била строена за жена. Това е мнението на британския египтолог Крис Нонтън, директор на Обществото за изследване на Египет. Според него за това свидетелства разположението на камерите.

„Когато влизате в гробницата, може да забележите, че след като се спуснете надолу, е необходимо да обърнете надясно“, коментира Нонтън пред Smithsonian Magazine. – Това е доста необичайно за гробниците от 18-а династия, тъй като в повечето случаи камерата на гробницата на фараона се намира вляво от входа.“

Според изследователя лявата страна в Древен Египет се е асоциирала с мъжкото начало, затова разположението на вътрешните помещения в гробницата е имало символично значение, пише Daily Mail.

В случай на гробница, предназначена за жена, ние виждаме завой надясно, продължава Крис Нонтън. Единствената гробница от 18-а династия с подобно разположение на камерата е била гробницата на Хатшепсут.

Египтологът Ясмин Ел Шазли от Египетския музей в Кайро също е на мнение, че гробницата на Тутанкамон е строена за жена. Тя е обърнала внимание на лицата на погребалните съдове, открити в гробницата. Те са използвани за съхранение на органите.

Лицата на съдовете били женствени и не приличали на образа, запечатан на маската на Тутанкамон. Самата маска също повдига редица въпроси, казва египтологът.

Първо, лицето на маската е било съединено с диадемата, тоест маската се е състояла от две части. Обикновено погребалните маски са били едно цяло. Освен това маската на Тутанкамон е с пробити уши, което също е необичайно за изображение на мъж. Ясмин Ел Шазли е направила извод, че първоначално маската на Тутанкамон е била женска.

Напомняме, че наскоро британският египтолог Николас Рийвс издигна предположение, че в гробницата на Тутанкамон има скрити камери. Според него в една от тях може да се намира мумията на Нефертити. Проведено радарно сканиране през март е потвърдило наличието на кухини и предмети зад стената на погребалната камера.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.