Делфийския оракул

В Подножието на планината Парнас в Гърция се намира Делфи със светилището на бог Аполон. В този древен град историята и митологията са здраво вплетени една в друга. Митологията твърди, че тук е центърът на света, защото на това място са се събрали двата орела, пуснати от бог Зевс, за да намерят центъра на света. Отново митологията разказва как бог Аполон се появил на мястото като делфин. От този факт идва и името на града.

В него великият Делфийски оракул тълкувал на смъртните волята на боговете. Той направил Делфи център на целия античен свят. Оракулът бил дарен на хората от богинята Гея и ги пазел от чудовището Питон.

Легендата за Аполон и прорицателките му

Според легендата богът на изкуствата и пророчествата Аполон завзел Парнас, убивайки огромния змей Питон, завладял прорицалището и бил наречен Питийски.

Аполон правел прорицателствата си в Делфи чрез различни пророчици, които били жрици в храма му. Наричали ги Питии, сибили, на името на убития от Аполон змей Питон. Те били млади жени, задължително девствени, за да излъчват целомъдрие и задължително неграмотни, за да не разбират смисъла на това, което пророкуват, а да бъдат само проводник на божественото предсказание.

Когато правели своите пророчества, Питиите изпадали в транс и изричали загадъчни и неразбираеми слова, които после били тълкувани от специално обучени служители в храма, наречени херменевти.

Надпис, който посрещал молителите на входа на храма, ги призовавал да познаят себе си. В желанието за себепознание много хора от всички слоеве на обществото посещавали светилището, за да се допитат до жрицата.

Светилището в Делфи било най-посещаваното място в района на Средиземно море през античността.

В тези ранни векове нито една война не е започвала, без владетелят да се е допитал до Пития. Влиянието на Оракула се е простирало над целия античен свят, през Делфи са минали известните от митологията царе Мидас и Крез. Първият подарил на храма златен трон, с богати дарове обсипал светилището и най-богатият древен владетел Крез.

Как били приемани поклонниците и какви отговори получавали на въпросите си?

При пристигането си в Делфи поклонниците, които молели за отговор на въпросите си, се регистрирали и плащали такса, за да могат да си уговорят среща с Пития.

Следвал ритуалът на очистване в Касталския извор. Там все още е запазено коритото за къпане.

После тръгвали по пътя за Свещения храм. При пристигането се правело жертвоприношение на овца или коза, а жреците преглеждали вътрешностите на убитото животно за знаци от провидението.

При пристигането при Пития поклонниците влизали един по един, за да зададат своите въпроси.

Morkadis

Самата Пития също се подготвяла за предсказанията като се измивала в Касталския извор, обличала красива дреха, със златна везба, разпускала косите си, запалвала лаврови клонки, сядала на трикрако столче и правела предсказанията си, вдишвайки изпаренията, от които изпадала в транс. Пития никога не правела предсказания на човек, който е извършил престъпление.

Накрая молителите получавали предсказанието като поема. Тя била многозначна, за да може при грешка гадателите да дадат свое тълкувание, което понякога се разминавало с исканото от поклонника.

Краят на светилището в Делфи

Делфийският оракул е посещаван в продължение на почти две хиляди години. Каква сила и влияние и имал този храм, може да се види от изкуството и литературата от този период. Одисея, Енеида и Едип цар са само част от знаменитите творби на античността, където са застъпени предсказанията на Пития.

През гръцко-персийските войни светилището започнало да губи влияние постепенно и през 391 година император Теодосий І го закрил.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Митът за богинята Венера

Историята на Троя

12 интересни факта за Гърция

Пет невъзможни инженерни чудеса на античния свят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.