Дивите кътчета на планетата изчезват

2

Дивите места на планетата изчезват с обезпокоителни темпове, съобщиха Ройтерс и Франс прес.
Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са установили, че 10% от дивите региони са изчезнали през последните 20 години заради неспирното развитие на човечеството.

Южна Америка е загубила 30% от дивите си райони, а Африка – 14%. Основните причини за тези загуби са приспособяването на дивите места за земеделие, изсичането на гори и разработването на мини.

За целите на изследването учените са отбелязали некултивираните райони на карта и са ги сравнили с тези от карта от 1993 г. Направената съпоставка показва, че 30,1 милиона квадратни километра са останали диви и са определени като биологично и екологично непокътнати райони, без забележима човешка намеса. Близо 3,5 милиона квадратни километра обаче са изчезнали.

Джеймс Уотсън от университета на Куинсланд и ръководител на проучването отбелязва, че около една четвърт от повърхността на Земята е останала дива, като тези райони са концентрирани в Централна Африка, Амазонския регион, Северна Австралия, САЩ, Канада и Русия. Най-ощетени са Амазонският регион и Централна Африка.

Трябва да се съсредоточим върху качеството на естествената среда и да запазим поне някои места на Земята недокоснати от човешка ръка, добавя Уотсън.

инфо: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.