Дишате замърсен въздух? Това личи по очите

око

Миниатюрните кръвоносни съдове в очите дават информация на медиците за чистотата на въздуха, който дишаме, както и за свързания с това риск от сърдечни заболявания. Цифрови снимки на ретината показват, че при силно замърсяване на въздуха, артериолите по очните дъна се стесняват, което според редица проучвания се свързва с по-висок риск от сърдечни заболявания.

Изследване на учени от Университета на Мичиган, публикувано през 2010 г. в PLOS Меdicine, установява, че участниците, които са били изложени за кратко на слабо замърсяване имали кръвоносни съдове като на човек, по-стар с три години. Хората, отдавна живеещи в мръсна среда били с артериоли, 7 години „по-стари“ от тях.

Иначе казано, хората, живеещи покрай натоварени магистрали и кръстовища са изправени пред 3% по-голям риск от сърдечни проблеми. При това става въпрос за нива на замърсяване, смятани за допустими според администрацията на САЩ.
Ретиналните кръвоносни съдове са същите като тези, които се намират и в сърцето, и в други телесни органи. Те обаче са лесно достъпни за визуално изследване. Това открива и редица възможности за диагностика и превенция на сърдечно-съдови заболявания.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.