Днес е празникът на пчеларите! Почитаме свети Харалампий

На 10 февруари православната църква почита Свети Харалампий и Света Валентина, а в народната традиция днешният ден се чества като празника на пчеларите, заради което се правят ритуали за здраве.

Поверието казва, че Харалампий е светецът, който предпазва от болести. За здраве днес е прието да се месят питки, които да се намажат с мед и да се раздадат.

Свети Харалампий е покровителят на пчеларите и затова днешният ден се отбелязва и като техен празник. Рано сутринта вярващите трябва да носят мед в храма, за да бъде осветен.

На 10 февруари имен ден празнуват и всички, които носят имената Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.

Светецът е живял през II век и е бил епископ в града Магнезия в Мала Азия. Той посвещава целият си живот на християнската вяра и не се разколебава в своята отдаденост и при жестоките гонения на християните по времето на император Септимий.

Императорът е искал от Харалампий да се откаже от вярата си, като се поклони на римските идоли и извърши жертвоприношение. При отказ той заплашвал с жестоко мъчение и смърт.

Светецът е бил почти на 100 години, когато е заловен от римляните и принуден да се откаже от Христос. Той не се съгласил и дори признал, че в оставащите му дни живот ще продължи да проповядва Христовото слово.

Тогава е наредено да измъчват светеца като окачат тялото му на железни куки. Още на следващия ден обаче раните му зараснали напълно. Тогава било заповядано да посекат Харалампий с меч. Но малко преди екзекуцията, той издъхнал.

На 10 февруари се почита и света Валентина, която е живяла е околностите на Кесария. Тя жертва живота си за християнската вяра през 308 година, след като отказала да принесе жертвоприношение в езически храм.

Според народните поверия днес се отбелязва Чуминден. На този празник жените не бива да работят. Разрешено им е само да омесят една питка рано сутрин, за да предпазят от болести себе си и семейството си.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Пчелите измират все по-бързо

Науката обяснява: Какво ще стане, ако всички пчели умрат?

10 любопитни факта за пчелите

Народни поверия за солта и захарта

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.