Днес е Секновение – не носете черни дрехи

pixabay.com

Според народните вярвания на 29 август се посреща Секновение – периодът, когато денят и нощта стават равни. С отбелязването на този празник се спазват няколко поверия, за да се предпазите от нещастие.

На първо място се забранява носенето на черни дрехи, тъй като черният цвят се свързва с мъка и скръб и с него според фолклорните суеверия ще привлечете нещастието в живота си.

Забранява се още да се шият нови дрехи, понеже новото днес ще ви носи несполуки в бъдеще.

Избягвайте да хапвате черно грозде, като препоръчително е бялото, както и бялото вино, защото се смята, че те ще ви донесат здраве през настъпващата зима.

В народния календар на Секновение нощта сече деня или денят и нощта стават равни по продължителност. От днес започват ритуали по изпращане на лятото, като се смята, че от днешния ден времето и водата стават по-студени. По тази причина се забранява къпането в реките.

Всякаква работа на Сенковение се забранява, за да се предпазим от природни бедствия.

Днес се забранява и да се хапват всякакви червени храни като домати или дини, защото на 29 август християнската църква отбелязва денят, в който е отсечена главата на Йоан Кръстител. Червеното е забранено, понеже се свързва с пролятата кръв на светеца.

В Новия завет се казва, че Йоан е бил на 30 години, когато Бог му казва да проповядва по цялата Юдейска земя за раждането на неговия син и Спасител – Исус Христос.

Заради проповедите си Йоан е наречен от народа Предтеча, а когато кръщава Христос във водите на река Йордан – Кръстител.

Йоан Кръстител е обезглавен от стражите на цар Ирод.

Според житието на светеца, когато цар Ирод се отрекъл от първата си съпруга, за да се ожени за друга, Йоан го обвинил в неспазване на Мойсеевите закони. С това предизвикал гнева на новата царица.

След като главата му била отсечена, тя заповядала да я скрият и погребано било само тялото му. Това карало Ирод до последно да вярва, че Предтеча ще възкръсне от мъртвите.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Никога не слагайте пари на тези места в дома си, ще съжалявате цял живот

Поличби: Ако губите или чупите вещи

Старо поверие, според което желанията ви ще се сбъднат

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.