Дух се явява на скали в Рила

водопад горица

Духът на Водата се явявал при растяща Луна около водопада в село Овчарци, община Сапарева баня. „Тръгне ли месечината да зрее, духът на рилската вода се появява тука“, говорят бабите в селото. Местните разказаха, че знамението се случвало доста често, но малцина са го виждали. За последните три десетилетия двама-трима да са очевидците на необяснимия феномен. При настъпването му хора разказват за странен звук – като църковен хор.

Вижте още: Легенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската глава

Според преданията измерението се отваряло и от Горния свят дух идвал да търси своята любима. Според една от версиите на легендата той е бил пътуващ дервиш, който се влюбил нещастно в местна девойка. Тя обаче била монахиня. Тайно се срещали тука. Греховната любов обаче била разкрита. Обстоятелствата са заличени от дистанцията на времето, но при злощастен инцидент красавицата паднала от високата скала долу. Обезумял от ужас, ислямският мистик скочил след нея, но и двамата погинали.

Друга, още по-стара легенда свързва знамението с водните духове. При Сътворението на света безплътни, но разумни същества избрали да се жертват. От тяхната енергия Създателят сътворил най-необходимата субстанция в уравнението на земния живот – водата.

Вижте още: Легендата за античния град Кабиле

В село Овчарци се разказва и трето предание. Най-често възрастните хора си спомнят за местния бей, който много харесвал една тукашна девойка. Но тя отдала сърцето си на смелия хайдутин Йовица.

Османлията обаче не се отказвал и постоянно преследвал хубавицата. За да спаси честта си, тя се хвърлила от водопада и се удавила във водите на реката, която днес носи нейното име – Горица. Според легендата всяка пролет духът на хайдутина идва да я търси. През 2009 г. отново се появил в снимките на туристите, свидетелстват местните хора.

инфо: pik.bg

Вижте още:

Пордимският полтъргайст от 1989 г. остава необяснима загадка и до ден днешен

Злите духове на водата

Духове живеят в стара къща в родопско село

Най-зловещите места в България, от които те побиват тръпки

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.