Дърветата, които предпазват от нещастия и злини

pixabay.com

В българската народна традиция има три дървета, които могат да се използват за предпазване от нещастия и злини. Те носят в един дом здраве, дълголетие и голямо щастие.

Дрян

pixabay.com

Дрянът се използва като магическо дърво, което внася надежда, здраве, дълъг живот и късмет в един дом. В миналото от дрян са се правили най-здравите оръжия.

Дрянът се приема като магическо дърво, символизиращо здраве, заради здравата му и жилава дървесина, която присъствала в много български ритуали.

От дрян е пръчката, с която на Игнажден полазникът разръчква огъня. Криваците и сурвачките на коледарите, известяващи идването на Коледа и Нова година, също са от дрян.

На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да има дрянови пъпки заедно с другите храни за здраве и късмет. За здраве и късмет дрянът задължително присъства на сватби и кръщенета.

Ясен

pixabay.com

Смята се, че ясенът е дърво, което носи щастие. В някои коледни песни това дърво е възпявано като райско. За дървото се казва, че има невероятната способност да пропъжда зли духове.

В миналото листата на ясена са използвани, за да се лекува ухапване от змия.

От ясен се е правила кобилицата на младите моми, защото се е вярвало, че змейовете и самодивите се плашат от него. Заради това поверие овчарите също правели гегите си от ясен.

Някои християни не харесвали дървото, защото го смятали за езически символ, който е обитаван от зли демони. Въпреки това те използвали листата му, за да лекуват раните си.

В Древността използвали ясена, за да отгатнат бъдещето, а от клоните му се правели амулети за защита.

Morkadis

Явор

pixabay.com

Най-предпочитаното дърво в българската митология в яворът. Ако на хората от миналото им се налагало да преспят на пътя, те избирали да легнат под явор, защото вярвали, че дървото ще ги предпази от злини.

От явор се правели кавалите на овчарите, тъй като според преданието музиката от това дърво пропъжда демоните и самодиви.

Чашите, от които младоженците отпивали вино в миналото, също били направени от явор, за да има между тях любов и разбирателство.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Петър Димков: Неплодните дървета предоставят цялата си енергия на нуждаещия се човек

Дървото на живота лекува: ето какви са полезните му свойства

Къде расте „Дървото на смъртта” – най-отровното на Земята

Поличби и поверия за дърветата в градината

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.