Дърво на 41 000 г. разказва за обръщане на магнитните полюси на Земята

 

При разширяването на геотермална електроцентрала в Нгауха, северния остров на Нова Зеландия, е открито древно дърво от вида каури, погребано на осем метра под земята. Самото дърво било дълго двадесет метра и широко два метра и половина.

След редица изследвания е открито, че дървото е било живо преди около 41 000 г. и е живяло около 1500 години. Когато учените изследвали дървесните пръстени, открили, че по времето, когато дървото е било живо, на Земята се е получило почти пълно обръщане на магнитното поле.

Експертът по палеоклиматология и изменения на климата от Университета на Нов Южен Уелс Крис Търни отбелязва, че дървото каури е било живо по време на Събитието Лашамп. То се е състояло преди около четиридесет и две хиляди години, при което магнитното поле на земята почти се преобръща.

Според пръстените на дървото то е живяло над едно хилядолетие и половина. Австралийският изследователски съвет спонсорира изследването, което включва измерване и изучаване на радиоактивен въглен, открит в пръстените.

Според Националния парк Каури, едно време горите на Каури обхващали почти двеста и четиридесет хиляди декара в Нова Зеландия, докато европейците не се появили през 1700-те години и не унищожили по-голямата част от тях.

През 1952 г. благодарение на професор Рой Макгрегър от Университетския колеж в Окланд, се създава Светилището Уайпуа под закрилата на Департамента по опазване, чиято цел е да се предпазят колкото се може повече дървета. Най-голямото дърво каури в Нова Зеландия се намира там. На размери почти петдесет и един метра високо и четиринадесет метра широко, това дърво се извисява на мястото си вече хиляда и петстотин години.

През 19-ти и 20-ти век в Нова Зеландия са построени три хиляди язовира с дървесина от дървета каури предимно в Waitākere Ranges, Хокианга и полуостров Коромандел.

Ползата от дървото каури допринася за проблемите, с които се сблъсква и днес. Дърветата лесно се адаптират към лошите почвени условия, а смолата, която отделят, за да се предпазят от евентуални наранявания, се използва за лак и линолеум. Дървените трупи се използват в корабостроенето, за покривни материали и сглобяеми домове за превоз до Сидни, Австралия и Сан Франциско, Калифорния. След земетресението и пожарите през 1906 г. дървото каури е било използвано и при възстановяването на Сан Франциско.

Друга заплаха за древните дървета е водната плесен, наречена Phytophthora taxon Agathis, която съществува от 70-те години на миналия век. Спорите на мухъла атакуват и увреждат подхранващите корени, което предизвиква глад за дървото и води до смърт. Не съществува лек за момента, само превенцията може да задържи спорите, пренасяни от почвата. Създават се и частни дарения и тръстове, включително Waipoua Forest Trust, Kauri 2000 и Puketi Forest Trust, които спонсорират групи от доброволци за почистване и засаждане на разсад каури.

Според списанието Scientific American магнитният полюс на Земята от време на време се обръща. Първо, магнитното поле започва да се разпада – един такъв случай е имало преди около 795 000 г. Периодите на спад се наричат “екскурзии” и полето пада до малка част от първоначалната си сила, но не се връща обратно.

Магнитното поле се възстановява до малка степен, след това преди единадесет хиляди години полюсите се обръщат – процес, продължил четири хиляди години. Последната “екскурзия”, Събитието Лашамп, се е случило преди около четиридесет и една хиляда години.

Това научили учените като наблюдавали потоци лава в района на Клермон-Феран във Франция. Брад Сингър от Университета на Уисконсин – Медисън и неговите колеги изчисляват, че последното обръщане на магнитното поле на Земята е отнело около двадесет и две хиляди години. Николас Тувени, колега на Сингър, обаче не е съгласен.

Тувени твърди, че доказателствата от седиментните ядра, взети от океанското дъно, показват по-кратка продължителност на обръщане от осем хиляди години, а не двадесет и две хиляди, и че данните за потока на лавата „не дават надеждна времева серия“. Според него екипът на Сингър не успява да вземе предвид периода на обръщане.

Morkadis

Сега чрез проучване на наскоро намереното древно дърво каури екипът на Крис Търни може да придобие повече информация, която да се включи в дебата.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Как да преживеем магнитните бури

11 начина да намалим вредните електромагнитни полета около нас

Магнитният северен полюс продължава да се движи към Русия. Какво означава това?

Магнитните полюси сменят местата си! Какво ни очаква?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.