Държавите, които изчезнаха през XX в.

pixabay.com

Точно както хората, така и държавите се раждат и умират. При това тези събития не са се случвали само в далечното минало, когато са се образували държавите, но дори и в наши дни.

От етнически конфликти до граждански войни и борби за независимост, политически стремежи, всичко това кара държави да се появяват и изчезват непрекъснато.

Например Съюзът на съветските социалистически републики – СССР е държава, която вече не съществува. Съюзът е създаден през 1922 г. и се простира от Балтийско и Черно море до Тихия океан.

Към края на съществуването си комунистическата страна включва 15 евразийски републики и повече от 100 различни националности и географски е най-голямата държава в света. СССР се разпадна през 1991 г. и много от републиките в него обявиха своята независимост.

Австро-Унгария

Създадена през 1867 г. чрез съюз на Австрийската империя с кралство Унгария, Австро-Унгария включва 11 различни етнически групи и е най-голямата католическа империя по онова време. Тя съществува до 1918 г., когато се поддава на националистически настроение и се разпада на Австрия, Унгария, Полша, Чехословакия и Югославия.

Югославия

Югославия (Земя на южните славяни) се намираше в западно-централния Балкански полуостров. Някога част от Австро-Унгарската империя, Югославия е създадена за първи път през 1918 г., но се нарича Кралство на сърби, хървати и словенци. Става Кралство Югославия през 1929 г. След Втората световна война монархията е разпусната и страната става комунистическа, под управлението на Йосип Тито.

След смъртта му през 1980 г. Югославия се поддаде на етническо напрежение и жестока гражданска война. В средата на 90-те години на миналия век Югославия се разделя на седем различни държави: Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Косово, Черна гора, Сърбия и Словения.

Народна република Тува

През 1921 г., с подкрепата на Русия, болшевиките създават Народна република Тува, която е призната за независима само от СССР и Монголия. Държавата е просъществувала до 1944 г., когато е анексирана от СССР, а днес територията на Танну Тува (на снимката е съвременният флаг на Тува) е част от Руската федерация.

Родезия

Разположена в централната част на Африка Родезия, позната днес като Зимбабве и Замбия, се самопровъзгласява за държава през 1965 г., но не е международно призната за такава. Родезия се администрира от британска южноафриканска компания, търсеща злато, мед и въглища, докато страната придобива независимост през 1979 г. след 14-годишната Родезийска война на Буш.

Кралство Хаваи

Morkadis

През 1795 г. островите Хавай, Оаху, Молокай и Ланай се обединяват под единно правителство. Към 1810 г. целият архипелаг се присъединява към Кралство Хаваи, управлявано от две династии, докато не стане република. То е анексирано от САЩ през 1898 г. Хаваи най-накрая стана 50-ият щат, който се присъедини към съюза през 1959 г.

Германска Демократична Република (ГДР)

След Втората световна война Съюзниците разделят Германия и столицата ѝ Берлин на източна и западна част, създавайки Германската Демократична Република, позната още като Източна Германия. Социалистическата страна е под контрола на СССР до 1990 г., когато отново се обединява със Западна Германия след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Чехословакия

След разпада на Австро-Унгария е създадена Чехословакия, която включва Бохемия, Моравия и Словакия. След това държавата е окупирана от нацистите, последвано от съветска окупация. В крайна сметка се стига до мирен край на комунизма в Чехословакия след Нежната революция през 1989 г. и през 1993 г. страната се разделя на Чехия и Словакия, като Чехия запазва знамето.

източник: vesti.bg

Вижте още:

10-те държави джуджета

Държавите, в които Големият брат ви диша във врата на всяка крачка

Ужасни действия, които са законни в някои държави

13 примера за странно поведение, което е нормално в други държави

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.