Езеро със скелети, град на вдовици и храм с плъхове – най-необичайните места в Индия

Там е трудно обяснимо това, което ще видите, но пък местните имат легенди, които разкриват невероятни истории

В Индия се преплитат древни традиции и съвременни боливудски фантазии. Бананови листни колиби в селата Разждастан и небостъргачи, поддържащи небето на Ню Делхи.

Цветни церемонии в индуистки храмове и висока информационна технология на Бангалор. Но най-любопитното са невероятните обичаи и места, с които Индия е известна.

1. Езерото на скелетите (Roopkund / Roopkund, Uttarakhand)

През 1942 г. британският ловец в Roopkund прави невероятно откритие. На надморска височина от 5 хиляди метра в замръзнало езеро той намира голямо натрупване на човешки скелетни останки.

Какво са правили тези хора там и какво ги е убило, се превърна в основна загадка за учените през следващите десетилетия.

Бяха направени много предположения: епидемия, внезапна лавина и дори ритуално самоубийство на последователи на култ.

През 2004 г., с появата на технологии, позволяващи подробни анализи, ситуацията започва да се изяснява.

Оказва се, че всички тела датират от 850 година и те са разделени на две групи: едната от тях е семейство или свързани лица, другата е от местни жители. Заедно с костите са открити също пръстени, копия и бамбукови пръчки.

Експертите предполагат, че това са били поклонници и местни хиндуисти. Всички хора загинали от удари в главата. Какво се крие зад всичко това?

След много изследвания учените стигнали до едно и също заключение: всички 200 души загинали от внезапна и необичайно голяма градушка – с размерите на футболна топка (около 23 см).

В откритото пространство на злощастната долина пътешествениците нямали шанс да се скрият. Останките лежали в замръзнало езеро в продължение на 1200 години, преди бедствието да се отвори към света.

2. Градът на близнаците (Кодинаи / Кодинхи, Керала)

Morkadis

Това село на пръв поглед изглежда като хиляди други като останалата част от Индия. С една разлика, близнаците твърде често се раждат там. На всеки 1000 раждания 45 са с близнаци.

Раждането на близнаци като цяло е доста рядко. Статистиката казва, че само 3 от 100 раждания са с по две бебета. В Индия това се случва още по-рядко – 1 двойка на 4 хиляди раждания.

Феноменът в тази област е открит през 2008 г., когато се изчислява, че през последните 25 години там се родили повече от 250 двойки близнаци. Лекарите смятат, че в региона има още повече от тях.

В началото учените предполагат, че това се дължи на замърсената вода в селото. Но тази хипотеза била бързо изоставена, след като не били открити значителни примеси или аномалии, освен това повечето от децата бяха напълно здрави.

Все още не е намерена причина за странна закономерност, но в селцето вече се стичат туристи от цял свят.

3. Град Кришна и убежището вдовиците (Вриндавана, Втрад Прадеш)

На няколко часа път с кола от индийската столицата е едно от най-свещените индуистки места.

Според легендата, именно в гората на Вриндавана се е родил танцуващият бог Кришна със синя кожа, появявайки се под прикритието на овчар с флейта. В града има няколко хиляди храма, ден и нощ се чуват песни, посветени на Кришна и неговата любима Рада, и изглежда, че целият въздух е наситен с любов.

Хиляди поклонници се стичат там всяка година, а мнозина дори специално идват да умрат.
Но Вриндаван също има друга слава.

От цялата страна там се стичат жени в неравностойно положение, самотни или изоставени. Всички те са вдовици. Според древната традиция се смята, че те някак разгневили боговете, които изпратили проклятие на семейството.

Вдовицата в Индия не е приемана добре. Предполага се, че вдовицата спазва строги пости до края на живота си и се лишава от всички забавления и радости – в никакъв случай да не чувства жаждата за живот.

Днес сред образованите индийци в големите градове тази сурова традиция почти не се спазва. Жена, чийто съпруг е починал, често се заселва в къщата на своите деца или роднини. Не всеки си слага бяло сари и се ограничава в сладкишите.

В селата обаче всичко си е същото. И стотици жени на различна възраст – и много млади, и стари – се стичат всяка година във Вриндаван, за да намерят убежище там.

Те живеят в ашрами и храмове – пеят бхаджани и мантри (религиозни песнопения), вършат някаква работа за местните, но най-често живеят от милостинята на поклонници.

Не се знае точно колко вдовици живеят днес там – според различни преброявания, от 2 до 10 хиляди. Всички тези жени нямат никаква перспектива, освен да живеят според суровия закон на индийското общество и да се молят за бързото приключване на земния си живот.

Въпреки всички усилия на доброволци и грижовни хора от образовани среди, които се опитват по някакъв начин да променят ситуацията, потокът от жени все още не е спрял.

4. Най-влажното място на Земята (Mausinram / Mawsynram, Meghalaya)

„Земя на облаци“ или „обител на дъждове“ – това е името на село в щата Мегалая. Според Книгата на рекордите на Гинес – това е най-влажното място на нашата планета. От юни до септември мусоните носят влага от Бенгалския залив.

Кондензира се над плато в Източните планини Хаши и пада при силни валежи, буквално наводнява околностите.

Тези дъждове носят годишно 11 871 мм вода. За сравнение, в Лондон падат 554 мм.

Местните жители, работещи на открито, намерили собственото си спасение от непрекъснати валежи. Те тъкат огромни „чадъри“ от бамбукови и бананови листа, които се държат на главата, докато ръцете остават свободни.

Изненадващо, когато сезонът приключи, идва време на силна суша, през която има недостиг на питейна вода и хората трябва да изминат дълги разстояния, за да попълнят запасите.

Но тези места са известни не само с дъждове. На 16 км от Маусинрам се намира град Черапунджи, който заема почетно второ място по влажност. Там живи мостове растат от преплетени корени на дърветата.

Ficus elastica (каучуково дърво) е далечен роднина на фикуса на нашите первази.

Отдавна местните жители забелязват уникалната сила и еластичност на корените на това дърво и с тяхна помощ решават проблема с пресичането на реки в околностите на града.

Необходими са 10 до 15 години, за да израсне мост с дължина 30 метра. С течение на времето мостовете растат и стават по-силни, така че да издържат повече от 50 души наведнъж.

Някои от „живите мостове“, използвани от жителите и туристите всеки ден, са на възраст над 500 години.

В село Нонгиате, расте един-единствен по рода си двуетажен „виадукт“, напомнящ смътно на Тауърския мост в Лондон.

Вярно е, че за да вървите по него, трябва да работите усилено и да преодолеете няколко часа планински преходи – селото се намира на надморска височина над 2 хиляди метра.

5. Храмът на плъховете Karni Mata Rat (Деншок, Раджастан)

В храма живеят над 20 000 плъхове, включително и плъхове албиноси, които са почитани като особено свещени. Поклонници от цяла Индия се събират, за да получат благословия от животните.

Мнозина са склонни да споделят обяд с плъхове или да си носят екскременти от плъхове в джобовете си.

Легендата гласи, че през 15 век в тези части е живяла необикновена жена, по прякор Карни Мата („майката на Карни“), олицетворение на богинята войн Дурга. Тя проповядвала, ходила из селата със своите последователи и дори благославяла владетелите.

В Деншок, опитвайки се да пие вода от реката, осиновеният й син се удавил. Карни Мата помолила бога на смъртта Яма да възкреси момчето, но той отказал.

Тогава тя обявила, че момчето и всички мъже от нейната каста никога няма да стигнат до Ямата и след смъртта ще приемат формата на плъхове и ще живеят в този храм до следващото прераждане.

Плъховете, наричани нежно „кабас“ („малки деца“), се хранят със зърнени, млечни и кокосови черупки. Водата в купичките, от които плъховете пият, се смята за свята и според легендата носи щастие на поклонниците.

Особено ревностни вярващи се опитват да ядат „свещена“ храна, останала след храненето на плъховете. Трудно е да се повярва, но за цялото време не е регистрирано нито едно чревно заболяване.

В храма трябва да ходите само бос и да се опитате да не навредите на гризачите в никакъв случай. За да се предпази от котки и други хищници, храмовото пространство е заобиколено от специална мрежа.

В случай на убийството на свещено животно, то трябва да бъде заменено с фигура от злато или сребро, равни по тегло и размер. Храмът вече съхранява десетки такива фигури.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Университетски учебник: Самолети и батерии са изобретени в Индия преди хилядолетия

Нежеланите дъщери на Индия

Косата ви ще настръхне от ужас, когато научите за най-страшните секти в Индия

Да се разходим по живите мостове в Индия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.