Загадките на Вселената, пред които науката мълчи

вселена

Учените могат и да знаят много неща за живота, планетите и Вселената, но определено не знаят отговора на всеки въпрос. Те са обединени под идеята, че неизвестното стои в основата на смисъла от наука. Ако няма неизвестно, няма да има нужда от наука, която да го обясни. А едни от най-интересните въпроси, чиито отговори така и не могат да бъдат открити, са следните:

Какъв е механизмът на работа на гравитацията? Земната гравитация държи хората на повърхността си, тази на Луната е причина за приливите и отливите, а слънчевата държи планетата ни в орбита. Макар учените да са наясно с основните принципи на гравитацията, нейното съществуване за момента е необяснимо. Единственото известно на учените е, че колкото по-масивен е един обект, толкова по-голяма е неговата гравитация. Не се знае защо атомите се намират в предимно празно пространство, както и какво ги държи заедно. А дали гравитацията също е частица или точно обратното?

Защо има повече материя, отколкото антиматерия? Засега учените са възприели, че материята и антиматерията са две противоположности на едно и също нещо. Когато се срещнат, те се унищожават. Резултатът от сблъсъкът е едно нищо. С подобна среща учените обясняват първите мигове на Вселената. Учудващото е, че е останала достатъчно материя, която да изгради милиарди и милиарди галактики, звезди, планети и всичко останало. Антиматерия обаче почти липсва.

Едно от обясненията за това може да се намери в съставните частици на двата елемента. Материята е съставена от мезони, изградени от един кварк и един антикварк. B-мезоните се разпадат по-бавно от анти-B-мезоните. Това означава, че са имали повече време, за да създадат всичката ни позната днес материя. Друг вариант е антиматерията просто да е някъде другаде.

Защо тектоничните плочи се движат? Причина за движението на тектоничните плочи са земетресенията, вулканичното изригване, образуването на планините – тази теория е приета съвсем наскоро. Въпреки че идеята, че континентите са свързани датира отпреди 500 години, идеята се популяризира чак през 70-те години на миналия век. Тогава физиците доказват, че скалната маса бива издърпвана в мантията на Земята, рециклирана и след това изкарвана отново на повърхността като магма. Въпреки това и до днес не е открито кое точно причинява това движение, нито пък как точно са се образували границите на тектоничните плочи. Нито една от теориите не може да отговори рационално на всички въпроси.

Къде е изчезнал литият? След Големия взрив Вселената е била пълна с изотопи от водород, хелий и литий. Днес на всяка маса във вселената могат да се открият водород и хелий, но литият е три пъти по-малко. Тази липса на литуим- 7 някои обясняват с хипотетичното съществуване на елементарна частица аксион. Други пък смятат, че литият просто се е утаил и се намира в ядрата на звездите и планетите. Никой обаче не го е открил все още.

Парадоксът на Ферми или къде са всички? Шансовете да сме единствените живи същества във Вселената са нищожно малки. Но къде са извънземните и защо не сме ги срещнали още? Теориите са много, но реален отговор все още няма.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.