Загадъчен феномен в Млечния път стресна астрономите

Обектът е наблюдаван да излъчва мощни изблици на радио енергия за цяла пълна минута на всеки 18 минути

Австралийски астрономи твърдят, че са открили непознат досега въртящ се около себе си обект в Млечния път, който според тях представлява феномен, който никога не е бил наблюдаван досега. Обектът – открит от студент в университет в Западна Австралия е наблюдаван да излъчва мощни изблици на радио енергия за цяла пълна минута на всеки 18 минути.

Пулсиращи с енергия обекти във Вселената са засичани често, но според експертите регулярните изблици на новооткрития е крайно необичайно.

Екипът от университета в Къртин, воден от астрофизика д-р Наташа хърли-Уолкър е част от Международния център за радио-астрономически изследвания (ICRAR на английски език) продължава проучванията си на новия феномен.

След задълбочено преглеждане на години натрупана информация австралийските астрономи са установили, че обектът се намира около 4 000 светлинни години от Земята, изключително ярък е и притежава много силно магнитно поле.

Обектът се намира около 4 000 светлинни години от Земята, изключително ярък е и притежава много силно магнитно поле

Сред основните теории на учените са че е възможно да става въпрос за неутронна звезда или Бяло джудже – термин използван за останките на избухнала звезда.

Въпреки това откритието продължава да е загадка, посочва Би Би Си.

източник: blitz.bg

Вижте още:

Физици дават шанс на пътуване със скорост по-бърза от тази на светлината

Повърхността на Луната има достатъчно кислород, за да поддържа живи милиарди хора

10 любопитни факта за Сатурн

Черна дупка отвъд Млечния път разтегля звезда в елипса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.