Загадъчни вълни на Слънцето се разпространяват с необяснима скорост

Изследователи от Центъра за космически науки на Нюйоркския университет в Абу Даби (NYUAD) са открили нов тип вълни на Слънцето, които се разпространяват срещу посоката на въртене на звездата с висока скорост. Данните от наблюденията опровергават трите възможни теории, които биха могли да обяснят естеството на такива вълни. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Astronomy.

Астрономите са анализирали 25-годишни данни от космическите и наземни телескопи, които наблюдават Слънцето. В резултат на изследването са открити високочестотни вълни, които се разпространяват в посока, обратна на въртенето на звездата.

„В продължение на десетилетия теоретиците предполагаха съществуването на слънчеви инерционни вълни, които представляват хидродинамични вълни, откривани във въртящи се течни тела – казва Крис Хансън, съавтор на изследването. – На Земята инерционните вълни играят важна роля при оформянето на времето. Например те изтласкват студения полярен въздух от Арктика в Северна Америка.“

Откритите инерционни вълни се появяват като вихри на повърхността на Слънцето и се движат със скорост, три пъти по-висока от вълните на Росби (най-известните инерционни вълни, които се появяват във въртящи се течности). Учените отбелязват, че вълните на Росби се движат с максималната възможна скорост, което се обяснява с хидродинамиката.

Изследователите предполагат, че подобно увеличение на скоростта на откритите от тях вълни може да бъде причинено от влиянието на магнитното поле, гравитацията или конвективни потоци. Но резултатите от моделирането на въздействието на тези фактори противоречат на данните, получени при наблюдения на Слънцето. Така естеството на новите вълни остава загадка за учените.

„Тепърва предстои да определим източника на тези вълни, тъй като те, очевидно, не могат да бъдат обяснени само с хидродинамиката и влиянието на допълнителни фактори върху нея – казва Хансън. – Неопределената природа на тези вълни ни обещава създаването на нова физика и нов поглед върху процесите, протичащи във вътрешността на Слънцето и други звезди.“

източник: actualno.com

Вижте още:

Слънцето е имало пръстени като Сатурн

Появи се нов каньон на Слънцето, дълбок 20 000 км

Еуфория сред уфолозите: НЛО се зарежда от Слънцето (ВИДЕО)

Откриха черна дупка с 55 000 пъти масата на Слънцето

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.