Замъкът в Полша, където живеят бивши проститутки и самотни майки

Снимка: pochivkablitz.bg

Вътре 52-те стаи са подредени според броя на седмиците, а външно е украсен с 365 прозорци според броя на дните в една година

Има места, които можем да открием сами, пътешествайки. Не присъстват в туристическите справочници, или ако ги има, съвсем не описват действителността.

Точно такова място е един замък в Полша, за който разказва френската блогърка Емануел Шупли.

Снимка: pochivkablitz.bg

В различни свои публикации тя описва места, които е открила сама и е останала невероятно впечатлена от тях.

Скитайки по полски пътища някъде между Бидгошч и Торун, случайно се качих в малкото градче Jablonowo Pomorskie. И разбира се, не можех да пропусна възможността да се спусна към местния замък, видим отдалеч на хълм, обрасъл с дървета.

Колко бяхме изненадани със съпруга ми, когато разбрахме, че в тази сграда, която изглеждаше по-скоро като крепост в чисто английски стил.

Има приют за бивши проститутки и самотни майки, на които помагат монахини от Ордена на Божието провидение, никога не ги бях чувала до този момент. Но това място беше уникално.

Снимка: pochivkablitz.bg

Полша за мен продължава да бъде един вид неизследвана земя, истинска „Terra Incognita” за опитен пътешественик, какъвто вече смея да твърдя, че съм.

Страната е огромна и можете да идвате там време след време, като постоянно откривате нещо ново. Този път спрях, не се смейте, в Куявско-Поморското войводство.

Въпреки не особено звучното име, местата там са много интересни, тъй като тези земи са били постоянно разположени на границата между Полша и Прусия, което им е дало възможност да усвоят и двете тези култури.

Крайната ни цел беше красивият Торун, но пътя към този древен град проправих по най-криволичещия и непредсказуем начин.

И резултатът беше откриването на много интересни места. Не мисля, че някой от вас е чувал за Яблоново-Померания преди.

Morkadis

Снимка: pochivkablitz.bg

Самото име на това селище с три хиляди жители подсказва, че някога тези земи са принадлежали на древния княжески род на Яблоновски.

Вярно, тевтонските рицари също успяват да оставят своето наследство там. Но историята, която ме интересува, е свързана с името на Стефан от Нарзим.

Този богат земевладелец и благородник бил страстен пътешественик. Затова, когато придобил нови имоти, продадени за дългове от игра на карти на търг в Яблоново-Поморск, той решил да построи там дворец в английски стил.

Казват, че той е получил идеята за проекта под влиянието на замъка на бившия херцог Фердинанд Максимилиан, видян в Триест.

Каквото и да е било под ръководството на известния пруски архитект Фридрих Щюлер (между другото, той е построил много замъци, които са се запазили до наши дни в Германия), истински приказен замък е израснал тук, в полската околия през 1835г.

Той лесно би могъл да се нарече дворец-календар. Вътре 52-те стаи са подредени според броя на седмиците, а външно замъкът е украсен с 365 прозорци според броя на дните в една година.

Потомците на Стефан явно не са могли да поддържат този невероятен замък и той е продаден през 1931 г. на Държавната земеделска банка на Полша.

Почти веднага цялата територия на замъка с парка е предадена на новия монашески орден на сестрите на Божието провидение.

Снимка: pochivkablitz.bg

Основател на ордена е Мария Карловска, а самата тя се посвещава на грижите за „изгубени“ жени, бивши проститутки и самотни майки.

Уединеното местоположение на замъка, между другото, подхождало на създаването на приют за тези жени. Вярно е, че скоро основателката на ордена умряла и била погребана в една от кулите на замъка, превърната в параклис.

Но нейните последователки продължили делото й.

Но се случило най-лошото – започнала войната. Германците, които окупирали Полша, изгонили монахините от замъка и създали лагер за работници, превозвани от изток на запад.

По-късно през 1945 г. НКВД създава там временен затвор. И тогава замъкът бил върнат на монахините, което не било толкова изненадващо дори за социалистическа, но не по-малко вярваща следвоенна Полша.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Отровната градина и страшната легенда на замъка Алнуик

Изоставеният Замък: Как изглежда дом за възрастни в Германия?

Най-известният замък с привидения в Нормандия

25 призрачни замъка

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.