Започва Русалската седмица. Пазете се от злото!

През първата седмица след Петдесетница според народното поверие започва Русалската седмица. Смята се, че тогава душите на починалите удавници слизат на земята във вид на бели и жълти пеперуди.

Русалската седмица се приема за опасен период, тъй като тогава силата на демоничните същества нараства.

За предпазване от тяхното влияние се изпълняват различни ритуали. В дните на Русалската седмица на вратата трябва да се окачи пелин, а хората да носят в джобовете си орехова шума, защото се вярва, че злото се страхува от тях.

В народното поверие се казва, че в тези дни на земята се появяват русалки и затова не бива да се нощува на полето, тъй като то е тяхна трапеза.

Жените не бива да перат или мият в тези дни, понеже се вярва, че русалките омагьосват водата. Не трябва да се сяда под сянката на стари дървета, защото и те са омагьосани.

Като най-опасни дни са посочвани Въртоглавият вторник, Русата сряда и Лудият петък. В тези дни не се работи, за да не се провокира злото, което може да пусне градушки над посевите и болести между хората.

В Русалска неделя се набират лековити билки, след което нечетен брой мъже трябва да играят хора по полета и къщите на хората, за да прогонят злото. В ръцете си трябва да носят дървена тояга от явор, ясен или дрян.

След тази седмица се вярва, че русалките напускат земята, а ако всички ритуали са изпълнени, годината ще бъде плодотворна и няма да има тежки болести.

В първия ден от седмицата жените носят на гробовете на своите починали близки орехова шума. От шумата се носи в църквата, а след това се разстила по пода на дома, като се вярва, че в същата нощ се сънуват починалите.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Бабини поверия: ако искате – вярвайте!

10 народни поверия, които се сбъдват. Какво ще се случи, ако…

Поверия, предсказващи, че ще срещнете любовта скоро

Народните поверия за растенията в двора, някои от тях носят смърт

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.